O fabrică de reparații avioane de lângă Liov, în vestul Ucrainei a fost atacată cu rachete

L. G. | 18.03.2022

Trei explozii au fost auzite vineri lângă Liov, fabrica de reperații avioane fiind cuprinsă de flăcări. Liov se află pe o rută importantă de aprovizionare și găzduiește peste 200.000 de refugiați.

Pe aceeași temă

Forțele aeriene ucrainene spun că rachetele care vineri dimineață au lovit uzina de reparații avioane din Liov ar fi fost trase din direcția Mării Negre, scrie The Guardian.

În momentul atacului nu se lucra în fabrică, nimeni nefiind rănit de explozii.

Este cel apropiat atac de centrul Liovului, fabrica fiind la doar 6 km, iar până acum în vestul Ucrainei tacurile armatei rusești au fost mult mai rare decât în restul țării. Invazia declanșată de Rusia se desfășurat până în prezent pe trei direcții: din sud, nord și est, ceea ce a lăsat orașele din vest, precum Liovul neatinse de conflictul armat.

Dar situația tinde să se schimbe după ce duminică Rusia a atacat cu rachete de croazieră o bază de antrenament militar din afara orașului, omorând zeci de militari, majoritatea voluntari din străinătate, iar vineri bombardând o fabrică de avioane.

Primarul orașului, Andriy Sadovy, a confirmat că halele de întreținere a avioanelor de luptă au fost distruse de rachetele de croazieră.

Fabrica, care nu era în funcțiune în acel moment, se află la doar o mică distanță de Aeroportul Internațional Danylo Halytskyi, care nu a fost vizat de rachete

Forțele aeriene ucrainene au declarat că șase rachete de croazieră au fost lansate în total de pe nave din Marea Neagră. Două dintre ele au fost distruse de rachete antiaeriene.

„Rușii urmăresc să distrugă infrastructura industrială care ține avioanele ucrainene în aer”, a declarat pentru BBC, prof. Michael Clarke, fost director al think tank-ului Royal United Services Institute.

Liov se află la doar 80 km distanță de granița cu Polonia, tară un si-au gasit refugiul peste 2 milioane de ucraineni care au fugit de războiului.

Michael Clark a adaugat că fiind dată apropierea de Polonia, loviturile cu rachete pot fi vazute ca „o încercare de avertizare a Vestului de a nu mai aproviziona cu arme armata ucraineană”.

Spre deosebire de bombardarea fără discriminare a orașelor ucrainene, Rusia pare să-și folosească armele de precizie cu rază medie de acțiune - cum ar fi rachetele de croazieră - pentru a lovi anumite obiective militare.

Și lista țintelor pare să se extindă în vestul țării. Este probabil că această facilitate sa  fi fost folosită pentru a menține în funcțiune avioanele de luptă pe vechi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22