O „mega-grevă” a paralizat luni Germania, cu mii de trenuri, autobuze și zboruri, anulate

L. G. | 27.03.2023

Greva de luni îi cuprinde pe lucrătorii de la aeroporturi, căi ferate, autobuze și metrou, care participă la greva de 24 de ore declanșată de marile centrale sindicale Verdi și EVG.

Pe aceeași temă

Milioane de germani se confruntă luni cu întreruperea transportului public din cauza grevei declanșate de sindicatele din transporturi, ca protest la creșterea costului vieții. Sindicaliștii cer majorarea salariilor pentru a putea față unei inflații scăpate de sub control.

„O luptă a forței de muncă care nu are niciun impact este ca și cum n-ai avea dinți”, a declarat șeful lui Verdi, Frank Werneke, pentru postul public Phoenix.

Este una dintre cele mai ample mişcări sociale împotriva degradării puterii de cumpărare din ultimele decenii, în condiţiile în care cea mai mare economie europeană se confruntă cu o inflaţie în creştere, relatează Reuters.

Liderii sindicali au avertizat că majorările salariale considerabile pe care le cer sunt o „chestiune de supravieţuire” pentru mii de angajaţi, în timp ce conducerea califică cererile şi acţiunea greviştilor drept „absolut excesive”.

Sindicatul Verdi negociază în numele a 2,5 milioane de angajaţi din sectorul public, inclusiv în transportul public şi în aeroporturi. Sindicatul feroviar şi de transport EVG negociază în numele a aproximativ 230.000 de angajaţi ai operatorului feroviar Deutsche Bahn şi ai companiilor de autobuze.

Verdi cere o creştere salarială de 10,5%, ceea ce ar însemna o majorare a salariilor cu cel puţin 500 de euro pe lună, în timp ce EVG solicită o creştere de 12% sau cel puţin 650 de euro pe lună.

Deutsche Bahn a declarat că greva este „complet excesivă, nefondată şi inutilă”. Angajatorii avertizează, de asemenea, că salariile mai mari pentru lucrătorii din transporturi ar duce la creşterea tarifelor şi a taxelor, pentru a compensa majorăriile.

Grevele, care au început imediat după miezul nopţii şi care vor afecta serviciile pe tot parcursul zilei de luni, sunt cele mai recente acţiuni din seria mişcări sindicale ce afectează de luni de zile marile economii europene, pe măsură ce preţurile mai mari la alimente şi energie diminuează standardele de viaţă.

Germania, care înainte de războiul din Ucraina a fost puternic dependentă de Rusia în privinţa importurilor de gaz, a fost serios afectată de inflaţia mare, în timp ce a încercat să găsească noi surse de energie. Ratele inflaţiei în ultimele luni în Germania au depăşit media zonei euro. Preţurile la toate serviciile și produse, de la unt la chirii, au crescut vertiginos după o perioadă de ani de zile de stabilitate.

„Mega-greva”, așa cum a numit-o mass-media locală, urmează acțiunilor de protest sindicale din ultimele luni din industrie și mai multe sectoare ale economiei, inclusiv serviciul poștal, aeroporturi și transportul local.

O a treia rundă de negocieri salariale pentru lucrătorii din sectorul public urmează să înceapă luni.

Cu toate acestea, unele sindicate au reușit să obțină creșteri mari de salariu.

Lucrătorii poștali au obținut creșteri medii lunare de 11,5% la începutul lunii martie, iar în noiembrie IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a obținut creșteri de 8,5% pentru cei aproape patru milioane de angajați pe care îi reprezintă.

Franţa s-a confruntat, de asemenea, cu o serie de greve şi proteste începând din ianuarie, iar furia s-a amplificat din cauza încercării guvernului de a creşte cu doi ani vârsta de pensionare, la 64 de ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22