Pe aceeași temă
Putin susține că și Statele Unite au desfășurat arme nucleare tactice pe teritoriul unor state europene membre NATO, ceea ce nu înseamnă că se încalcă acordurile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare.
„Nu este nimic neobișnuit aici: SUA fac acest lucru de zeci de ani. Ei își desfășoară de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor", a declarat Vladimir Putin într-un interviu la televiziunea rusă.
Pregătirea desfășurării unor asemenea arme nucleare tactice va începe în aprilie, iar instalațiile de depozitare vor fi finalizate până la 1 iulie, a declarat liderul rus.
Putin a mai spus că această mișcare a venit ca răspuns la cererea președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko: „Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare”, a mai spus președintele rus, citat de TASS.
Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să transorte arme nucleare tactice, a menţionat Putin.
Această amenințare nucleară a Rusiei nu este totuși o surpriză totală. Imediat după invazia Rusiei în Ucraina, în Belarus s-a desfășurat un referendum, care elimina din Constituție articolul care nu permitea desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul țării și îl înlocuia cu altul ce exclude „o agresiune militară de pe teritoriul" belarus.
Reacția NATO
„NATO este vigilentă și monitorizăm îndeaproape situația. Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne ajustăm propria poziție”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.
Potrivit acestuia, comparația făcută de Putin cu NATO în ce privește amplasarea armelor nucleare „este complet eronată”: „Aliații NATO acționează cu respectarea deplină a angajamentelor lor internaționale. Rusia și-a încălcat în mod constant angajamentele privind controlul armamentului, cel mai recent suspendându-și participarea la Noul Tratat START”.
Ucraina solicită reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU
„Ucraina se așteaptă, pentru a contracara șantajul nuclear al Kremlinului, la acțiuni eficiente din partea Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite și Franței...Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe.
Anterior, secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov, a afirmat că Rusia a luat Belarusul drept „ostatic nuclear”.
„Kremlinul a luat Belarusul drept ostatic nuclear", a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov, adăugând că decizia este un „pas spre destabilizarea internă a țării”.
Germania: Tentativă de intimidare nucleară
Guvernul german a denunțat duminică o „nouă tentativă de intimidare nucleară" din partea Rusiei, după ce Vladimir Putin a anunțat desfășurarea de rachete „tactice" pe teritoriul Belarusului, transmite AFP.
„Nu vom lăsa aceste amenințări să ne abată de la cursul nostru", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului de Externe, sub rezerva anonimatului.
„Comparația făcută de președintele Putin cu rachetele nucleare ale NATO este greșită și nu poate fi folosită ca justificare", a adăugat el, subliniind că Belarusul "merge împotriva" angajamentului său de a rămâne un teritoriu fără arme nucleare.
Casa Albă: Nu avem indicii că Rusia ar transfera arme nucleare în Belarus
Până în prezent, SUA au minimizat amenințările nucleare lansate de Vladimir Putin, spunând că nu există indicii că Rusia intenționează să folosească arme nucleare.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a spus duminică că SUA nu deține informații privind la un transfer al armelor nucleare tactice în afara granițelor Rusiei.
„Pot să vă spun că nu am văzut nimic care să indice că domnul Putin se pregătește să folosească arme nucleare tactice în vreun fel în Ucraina”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, pentru postul CBC.
„Și pot să vă spun, de asemenea, că nu am văzut nimic care să ne determine să ne schimbăm propria poziție strategică de descurajare nucleară”.
Întrebat despre angajamentul președintelui rus Vladimir Putin de a transfera arme nucleare tactice în Belarus, John Kirby, a spus duminică: „Va trebui doar să urmărim și să vedem unde se va întâmpla”.
Armele nucleare tactice
Armele nucleare tactice sunt cele folosite pentru a obține câștiguri specifice pe un câmp de luptă, mai degrabă decât cele capabile să distrugă orașe întregi. Nu este clar câte astfel de arme are Rusia, deoarece subiectul este încă învăluit în secretul Războiului Rece, dar se bănuiește că ar fi în jur de 2.000 de rachete.
Putin a mai afirmat duminică că puterile occidentale construiesc o nouă „axă” similară parteneriatului dintre Germania și Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce a negat că Rusia construiește o alianță militară cu China.