Pe aceeași temă
În momentul bombardamentului, se credea că sute de oameni, majoritatea femei și copii, se aflau în adăpostul de sub teatrul din centrul orașului Mariupol. Sute de mii de oameni au rămas blocați în orașul, aediat de trupele rusești, iar 2.500 de civili au fost uciși de armata rusă, estimează autoritățile ucrainene.
Se credea că sute de oameni s-au adăpostit în teatru pe fondul asediului rusesc al Mariupolului. Sute de mii de oameni sunt prinși în orașul de coastă și până la 2.500 de civili au murit în Mariupol, estimează oficialii ucraineni.
„După o noapte îngrozitoare în care nu se știa ce s-a întâmplat cu ei, avem în sfârșit o veste bună de la Mariupol în dimineața celei de-a 22-a zile de război. Adăpostul [teatrului] a reușit să reziste. Molozul și dărâmăturile sunt înlăturate. Oamenii care se adăposteau sunt în viață”, a scris joi fostul șef al regiunii Donețk, Serghei Taruta, într-o postare pe Facebook.
Nu era încă clar dacă toți cei care s-au adăpostit în teatru au supraviețuit.
După bombardamentul de miercuri, Consiliul Local Mariupol a distribuit o fotografie a clădirii distruse și a spus că forțele ruse au "distrus intenționat și cinic Teatrul Dramatic din inima orașului Mariupol".
„Avionul a aruncat o bombă într-o clădire în care se ascundeau sute de locuitori pașnici din Mariupol”, se arată în comunicat.
Potrivit imaginilor surprinse din satelit, în față și în spatele teatrului ucrainenii au scris cuvântul „copii”, pentru a atrage atenția aviației ruse să nu bombardeze clădirea.
De asemenea, tot miercuri, piscina publică din Mariupol, folosită de locuitori ca adăpost civil, a fost bombardată de aviația rusă, au anunțat oficialii locali, potrivit CNN.
Clădirea din nordul orașului a fost lovită de o bombă, potrivit imaginilor postate de guvernatorul regional Pavlo Kirilenko. Piscina orașului se află la circa 4 kilometri de clădirea teatrului din Mariupol