Obama saluta adoptarea Acordului de la Paris: Cea mai buna sansa pentru a salva planeta

Iulian Popescu | 13.12.2015

Președintele Barack Obama a salutat semnarea, sâmbătă, a acordului privind schimbările climatice, acord ce poate reprezenta, a spus liderul de la Casa Albă, "un punct de cotitură" și „cea mai bună șansă de a salva planeta pe care o avem”.

Pe aceeași temă

 

"Cred ca acest moment poate fi un punct de cotitură pentru lume", a spus Obama, considerând acordul semnat sâmbătă la Paris ca pe "cea mai bună șansă pe care o avem avem pentru a salva planeta".

 

El a felicitat oficialii americani implicați, dar a menționat că toate națiunile participante vor trebui să coopereze.

 

"Acordul de la Paris stabilește cadrul pe termen lung de care lumea are nevoie pentru a soluționa criza climatică", a mai spus președintele Obama, vorbind de la Casa Albă și citat de CNN.

 

Deși planul etse considerat o piatră de hotar în luptaîmpotriva încălzirii globale, criticii spun că nu este clar în unele puncte, precum modalitățile prin care sau felul în care vor fi măsurate îmbunătățirile.

 

Acordul conține obiectivul major al limitării încălzirii globale medii la 2 grade Celsius peste temperaturile preindustriale și precizează că se vor face eforturi pentru o limitare la 1,5 grade Celsius, dacă este posibil.

 

Printre problemele acordului figurează faptul că nu precizează dacă vor exista compensații pentru țările care au înregistrat daune ireparabile di cauza schimbărilor climatice fără a fi provocat dleoc acest fenomen.

 

Acordul prevede doar ca țările dezvoltate să crească la cel puțin 100 de miliarde de dolari anual sprijinul pentru țările în curs de dezvoltare, dar membrii comunităților științifice și ctiviștii de mediu nu sunt foarte optimiști în această privință.

 

Ratificarea

 

Chiar dacă textul a fost convenit, spune Reuters, citată de CNN, există încă multe etape ce trebuie urmate pentru ca el să intre în vigoare.

 

Acordul a fost adoptat în "consens", dar nu înseamnă neapărat că toți cei 196 de repreznetanți l-au aprobat.

 

Urmează ca fiecare țară să ratifice individual acordul, acord ce va intra în vigoare când cel puțin 55 de țări îl vor ratifica. Aceste 55 de state trebuie să totalizeze cel puțin 55% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră de la nivel mondial.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22