Pe aceeași temă
"Cred ca acest moment poate fi un punct de cotitură pentru lume", a spus Obama, considerând acordul semnat sâmbătă la Paris ca pe "cea mai bună șansă pe care o avem avem pentru a salva planeta".
El a felicitat oficialii americani implicați, dar a menționat că toate națiunile participante vor trebui să coopereze.
"Acordul de la Paris stabilește cadrul pe termen lung de care lumea are nevoie pentru a soluționa criza climatică", a mai spus președintele Obama, vorbind de la Casa Albă și citat de CNN.
Deși planul etse considerat o piatră de hotar în luptaîmpotriva încălzirii globale, criticii spun că nu este clar în unele puncte, precum modalitățile prin care sau felul în care vor fi măsurate îmbunătățirile.
Acordul conține obiectivul major al limitării încălzirii globale medii la 2 grade Celsius peste temperaturile preindustriale și precizează că se vor face eforturi pentru o limitare la 1,5 grade Celsius, dacă este posibil.
Printre problemele acordului figurează faptul că nu precizează dacă vor exista compensații pentru țările care au înregistrat daune ireparabile di cauza schimbărilor climatice fără a fi provocat dleoc acest fenomen.
Acordul prevede doar ca țările dezvoltate să crească la cel puțin 100 de miliarde de dolari anual sprijinul pentru țările în curs de dezvoltare, dar membrii comunităților științifice și ctiviștii de mediu nu sunt foarte optimiști în această privință.
Ratificarea
Chiar dacă textul a fost convenit, spune Reuters, citată de CNN, există încă multe etape ce trebuie urmate pentru ca el să intre în vigoare.
Acordul a fost adoptat în "consens", dar nu înseamnă neapărat că toți cei 196 de repreznetanți l-au aprobat.
Urmează ca fiecare țară să ratifice individual acordul, acord ce va intra în vigoare când cel puțin 55 de țări îl vor ratifica. Aceste 55 de state trebuie să totalizeze cel puțin 55% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră de la nivel mondial.