Occidentul strânge rândurile în Siria. Britanicii și nemții se implică alături de SUA

Tudor Despina | 04.12.2015

Ecuatia militara din Siria a primit modificari substantiale saptamana aceasta. Britanicii si nemtii au hotarat sa se alature coalitiei anti-teroriste conduse de Statele Unite.

Pe aceeași temă

 

Daca englezii sunt recunoscuti drept principalul aliat militar al Washingtonului pe tot globul, Berlinul a manifestat reticenta in ce priveste orice campanie militara in afara granitelor sale. Incepand din 2014, la criza ucraineana, si continuand cu razboiul civil din Siria, nemtii au facut tot posibilul sa nu isi implice armata. Pana acum.

 

Pe cerul Siriei urmeaza a fi vazute si avioane de lupta germane, asta dupa ce camera inferioara a Bundestagului (Parlamentul Germaniei) a aprobat, vineri, desfasurarea de capacitati militare impotriva teroristilor Statului Islamic in Siria. Au fost 445 de voturi pentru din totalul de 598 de parlamentari, in timp ce 146 s-au impotrivit, iar sapte s-au abtinut, potrivit Reuters. Misiunea nemtilor va include sase avioane Tornado de recunoastere, o fregata pentru protejara portavionului francez Charles de Gaulle, dar si misiuni de realimentare a aeronavelor, totul bazat pe 1.200 de nemti cu titlu de personal militar. Foarte important, Germania nu va lansa lovituri din aer, asa cum o fac americanii, britanicii, francezii sau rusii.

 

Lovituri britanice

 

Coalitia antiterorista condusa de americani in Siria si Irak a primit noi forte. Britanicii au lansat joi dimineata primele atacuri din aer asupra pozitiilor controlate de Statul Islamic. Patru bombardiere ale Royal Air Force (Aviatia Marii Britanii) au decolat in noaptea de miercuri spre joi de la baza din Cipru, la scurt timp dupa ce Parlamentul de la Londra a dat unda verde actiunii. Au fost 397 de voturi pentru si 223 impotriva in Legislativul britanic.

 

A fost nevoie de peste zece ore de dezbateri intre membrii Parlamentului britanic pentru a aproba propunerea premierului David Cameron ca fortele militare sa intervina in Siria. Decizia luata, a spus ministrul britanic de Externe Phillip Hammond, face din Marea Britanie o tara mai sigura: “Am avut o majoritate clara in Camera Comunelor in sprijinul masurii pe care o luam pentru degradarea acestei organizatii teroriste malefice”.

 

Londra a confirmat faptul ca avioanele Tornado au lovit campurile de petrol din care isi trag finantarea cei din Statul Islamic. “Au fost mai multe astfel de tinte de-a lungul estului si nordului Siriei pe care speram sa le lovim in urmatoarele zile si saptamani”, a aratat ministrul britanic al Apararii Michael Fallon, citat de Reuters. Londra pregateste suplimentarea flotei din Cipru cu alte opt avioane de vanatoare.
 


(Cancelarul Angela Merkel voteaza in cadrul sesiunii parlamentare, in 4 Decembrie. Foto: Reuters)
 

Dezbaterea din Parlamentul britanic a relevat cat de incordati au devenit politicienii occidentali pe subiectul terorismului. Dupa 15 ani in care sute de militari britanici au murit din postura de aliat principal al Statelor Unite in Irak si Afghanistan, multi oameni din societatea britanica sunt precauti fata de noi conflicte.

 

Votul dat in Legislativul de la Londra asupra inceperii unei operatiuni militare in Siria divide Partidul Laburist. In timp ce liderul Jeremy Corbyn s-a opus, laburista Hilary Benn s-a declarat pentru desfasurarea de forte britanice in Siria. “Trebuie sa confruntam acum acest rau. A venit momentul sa ne implicam in Siria”, a spus Benn in aplauzele Camerei Comunelor. Aproximativ o treime dintre parlamentarii laburisti nu au urmat exemplul sefului lor si au votat pentru intrarea Londrei in coalitia americanilor.

 

In tot acest timp, Washingtonul a anuntat ca va desfasura mai multe forte speciale in vederea de raiduri in Irak si Siria. Totusi, Barack Obama a subliniat ca masura nu inseamna un asalt masiv la sol precum cel de la invazia Irakului, in 2003, cu “batalioane care se misca prin desert”. “Dar am fost foarte clar asupra faptului ca vom constrange sistematic si, in final, vom distruge Statul Islamic, iar asta necesita o componenta militara”, a spus presedintele SUA pentru CBS.

 

Francezii si-au activat portavionul

 

La scurt timp dupa atacurile teroriste asupra Parisului, Franta a trimis in proximitatea Siriei portavionul sau nuclear Charles de Gaulle. Imediat dupa loviturile din capitala Hexagonului, aviatia militara franceza a intensificat raidurile aeriene asupra pozitiilor detinute de Daesh (Statul Islamic) in Siria si Irak. Alaturi de americani, francezii se concentreaza acum asupra transporturilor si a campurilor petrolifere din care SI isi finanteaza actiunile.

 

Recent, presedintele Francois Hollande a mers la Washington si la Moscova pentru a incerca sa determine cele doua capitale sa-si coordoneze eforturile militare impotriva Statului Islamic. Dar in ciuda declaratiilor facute in fata presei, sunt stiute taberele din Siria.

 

Presiuni pentru implicarea Olandei

 

La reunirea parlamentară a comisiei pentru politică externă a Olandei a fost exprimată opțiunea de implicare militară a țării în conflictul împotriva jihadiștilor Statului Islamic alături de alianța condusă de Statele Unite. Momentan guvernul olandez nu poate lua o hotărâre până nu obține mandatul ONU.

 

Se fac din ce în ce mai multe presiuni asupra Olandei, atât din interior, cât și din exterior în ceea ce privește intensificarea implicării sale militare în lupta împotriva Statului Islamic din Siria. Joi seara, mai mulți deputați olandezi au lansat un apel referitor la implicarea țării în campania de bombardare a SI. Guvernul este momentan rezervat și a afirmat că va lua această decizie numai după examinarea „tuturor aspectelor politice și militare”.

 

În cadrul reuniunii comisiei parlamentare de politică externă, câțiva membri ai Partidului pentru Libertate (PVV), respectiv Partidul Liberal (VVD) și-au exprimat adeziunea pentru implicarea Olandei în conflictul din Siria și întreruperea livrărilor de țiței sirian Statului Islamic.

 

Regimul Assad divide campania antiterorista

 

Inca de la inceputul razboiului civil din Siria, Occidentul a cerut explicit ca liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, sa plece de la putere. Vestul il acuza pe acesta de persecutii impotriva propriului popor si de faptul ca incearca sa ramana la putere prin bombardarea populatiei care i se opune. Occidentalii sustin ca, prin incercarea de a mentine o guvernare minoritara alwaita in vestul tarii, Assad trateaza violent celelealte populatii prezente pe teritoriul sirian, bombardand regiunile in care sunt pozitionati rebelii.
 


(Bashar al-Assad, omul care divide fortele din Siria. Foto: The Guardian)
 

De altfel, sub argumentul luptei antiteroriste, aviatia rusa desfasoara inca de la 30 Septembrie lovituri asupra regiunilor rebele anti-Assad. In viziunea Moscovei, oricine detine armament si il foloseste impotriva guvernului este un terorist, punand astfel semnul egal intre jihadistii Daesh si rebelii anti-Assad sustinut de Vest. Un guvern poate fi dat jos doar prin vot si cu vointa poporului, mai spune Kremlinul care acuza puterile occidentale ca incearca sa impuna un alt regim la Damasc.

 

Astfel, un singur om a reusit sa divida fortele prezente in Siria. In timp ce coalitia condusa de Statele Unite (la care s-au alaturat francezii, britanicii, nemtii, turcii si sauditii, alaturi de alte state) vor cu orice pret plecarea lui Assad de la putere, Rusia – alaturi de Iran – se opune acestei variante.

 

De altfel, la sfarsitul lui Noiembrie, Moscova a decis sa relaxeze o interdictie la exportul de echipamente si tehnologie nucleare catre Iran, dupa ce Teheranul a atins un compromis cu puterile globale in ce priveste programul nuclear, in Iulie 2015. Tot atunci, rusii au confirmat lansarea unui program de inarmare a regimului de la Teheran cu sisteme de racheta. Decizia vine dupa ce ambele state au semnat un contract in acest sens, in 9 Noiembrie. E vorba despre sistemul rusesc de racheta sol-aer S-300 pe care il va folosi si armata iraniana, acum ca rusii au decis sa le furnizeze aceasta tehnologie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22