Ofensivă fulger a Ucrainei: Trupele ruse s-ar fi retras 40 de km într-o singură zi

L. G. | 03.10.2022

Orașul cheie Liman din nordul regiunii Donețk este acum „eliberat complet” de forțele ruse, după cum a declarat Volodimir Zelenski iar armata ucraineană a avansat în Herson.

Pe aceeași temă

Forțele ucrainene ar fi recucerit luni orașe de-a lungul malului vestic al râului Nipru, în sudul Ucrainei, Moscova fiind forțată să cedeze teritoriu de-a lungul unei a doua linii de front importante, la doar câteva zile după ce a pretins că l-a anexat, relatează Reuters.

Amploarea avansului ucrainean nu a fost confirmată, Kievul păstrând o tăcere aproape totală cu privire la situația din zonă. Însă bloggerii militari ruși au descris o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului.

„Situația este tensionată, să spunem așa, pentru că, da, au existat într-adevăr străpungeri", a declarat pentru televiziunea de stat rusă Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Herson.

„Există o așezare numită Dudchany, chiar de-a lungul râului Nipru, și chiar acolo, în acea regiune, a avut loc o străpungere. Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene", a adăugat el.

Dudchany se află la aproximativ 40 km la sud de locul în care se afla frontul cu doar o zi mai devreme, ceea ce înseamnă că este unul dintre cele mai rapide avansuri ale războiului și de departe cel mai rapid din sud, unde forțele rusești și-au organizat poziții defensive încă din primele săptămâni ale invaziei și le-au întărit puternic.

Rybar, un important canal de Telegram prorus, ce are aproape un milion de urmăritori, a confirmat informația, subliniind că ucrainenii ar putea ataca, în curând, din flanc forțele Moscovei din zonă.

Într-unul dintre rarele comentarii ale unui oficial ucrainean cu privire la situație, Anton Gerașcenko, consilier la Ministerul de Interne, a postat ceea ce a spus că este o înregistrare video cu un soldat ucrainean fluturând un steag în Zolota Balka, în aval de fosta linie de front. Rob Lee, membru senior al think-tank-ului Foreign Policy Research Institute, a citat bloggeri ruși care au relatat că forțele lor s-au retras până la Dudchany – 40 km în aval de locul în care se luptaseră cu trupele ucrainene cu o zi înainte. „Când atât de multe canale rusești trag un semnal de alarmă, de obicei înseamnă că au probleme”, a scris el pe Twitter.

O avansare ucraineană de-a lungul râului Nipru ar putea prinde mii de soldați ruși pe malul celălalt, izolati de liniile de aprovizionare proviziile. Râul este foarte lat, iar Ucraina a distrus deja principalele puncte de trecere.

Rapoartele au fost primele care descriu un avans rapid al Ucrainei în sudul țării de la începutul războiului și vin la doar o zi după ce Ucraina a înfrânt trupele rusești într-un bastion important, Liman, la capătul opus al frontului din est.

Avansurile din est și din sud – unele dintre cele mai mari din războiul de până acum – au avut loc toate pe teritoriul pe care președintele Vladimir Putin a afirmat că l-a anexat de la Ucraina abia vineri, cu un concert de celebrare lângă zidurile Kremlinului. De asemenea, ele au loc pe fondul unor rapoarte privind haosul din cadrul unei mobilizări ordonate în urmă cu mai puțin de două săptămâni de Putin, care a văzut zeci de mii de bărbați ruși chemați brusc în armată și alte zeci de mii de persoane care au fugit în străinătate.

Mihail Degtyarev, guvernatorul regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că aproximativ jumătate dintre bărbații chemați acolo au fost găsiți inapți pentru serviciu și trimiși înapoi acasă. El l-a concediat pe comisarul militar al regiunii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22