Oficial ONU: Exista asemanari intre discursul actual si retorica ce a precedat Holocaustul

Tudor Despina | 14.10.2015

Modul in care Europa a inteles sa abordeze criza refugiatilor atrage critici extrem de dure de la Natiunile Unite. Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului afirma ca limbajul folosit de oficiali europeni in chestiunea migrantilor se asemeana cu retorica ce a precedat Holocaustul.

Pe aceeași temă

 

Limbajul dezumanizant folosit de oficiali britanici si europeni in dezbaterile privind criza refugiatilor are ecou in retorica ce a precedat cel de-Al Doilea Razboi Mondial si care a dus la aparitia Holocaustului, a avertizat Zeid Ra’ad Al Hussein, citat de Guardian.

 

Raspunsul Europei la criza migrantilor, sustine Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, este marcat de amnezie si tulburare.

 

Oficialul ONU a spus intr-un interviu ca limbajul din jurul acestei probleme ii aduce aminte de conferinta Evian 1938, atunci cand state precum SUA, Marea Britanie si Australia au refuzat sa ia fluxuri substantiale de refugiati evrei care au fugeau de regimul nazist al lui Adolf Hitler. Motivele invocate atunci aratau ca prin preluarea refugiatilor societatile ar urma sa fie destabilizate si economiile afectate.

 

Situatia creata, mai arata Al Hussein, l-a ajutat pe Hitler sa puna in practica politicile de exterminare.

 

Iar acum, trei sferturi de secol mai tarziu, oficialul arata ca aceeasi retorica e activata de cei care cauta capital politic de pe urma crizei refugiatilor: “E doar o situatie politica care e agitata de catre cei care se folosesc de scuza conform careia si cele mai mici comunitati pot atenta la puritatea nationala a statului”, a spus Al Hussein, potrivit sursei citate.

 

Daca facem o comparatie, mai precizeaza Inaltul Comisar ONU, vom vedea ca exista similaritati intre discursul de la conferinta Evian si ceea ce apare astazi in spatiul public.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22