Pe aceeași temă
Guvernul olandez discuta introducea unei verificari a pasapoartelor la frontierele mai multor tari din vestul Europei, intr-o incercare de a controla afluxul de migranti si de refugiati, scrie Reuters, conform Hotnews.
Ideea de a forma un "mini-Schengen" in interiorul spatiului european Schengen pare sa incalce prevederile tratatului ce garanteaza libera circulatie in cadrul tuturor celor 26 de state UE membre. O purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a anuntat ca nu s-a primit nicio propunere oficiala privind crearea unei zone "mini-Schengen" in interiorul actualului spatiu de libera circulatie.
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Berlin, ca omologul sau olandez i-a mentionat aceasta idee, dar ca Germania nu a fost entuziasmata. "Scopul nostru politic trebuie sa fie acela ca zona Schengen sa functioneze ca intreg", a spus el. "Orice altceva ar fi doar consideratii suplimentare", a adaugat ministrul german.
Planul olandez este separat de planul francez de a introduce controale sistematice ale frontierelor in cadrul zonei Schengen, ca o masura de securitate dupa atacurile de la Paris de saptamana trecuta. Aceasta "zona mini-Schengen" presupune de asemenea infiintarea unor tabere de tranzit pentru migranti in afara frontierelor tarilor care fac parte din ea, potrivit unui articol publicat de ziarul olandez De Telegraaf.
Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a confirmat partial aceste informatii pentru ziar, dar a precizat ca sunt luate in considerare si alte masuri."Olanda si alte state discuta despre multe solutii diferite", a declarat purtatoarea de cuvant Janet Takens de la Ministerul de Justitie, care supervizeaza politica privind migratia. "Discutam cu tari ce au acelasi punct de vedere in mod regulat", a mai precizat ea, fara a oferi alte detalii.
Manuel Valls, premierul francez: Sistemul Schengen, pus în discuție dacă Europa nu-și asumă responsabilitățile
Premierul francez Valls a declarat joi că sistemul Schengen "ar putea fi pus în discuție", dacă "Europa nu-și asumă responsabilitățile" la frontiere, în cadrul dezbaterii privind modul in care "creierul" presupus al atentatelor de la Paris a reusit să efectueze deplasări dus-întors între Europa și Siria, notează AFP.
În ajunul unei reuniuni a miniștrilor europeni de interne și justiție la Bruxelles, Manuel Valls, invitat la canalul public France 2, a cerut "fiecărei țări având frontieră cu Franța să-și joace pe deplin rolul", transmite Agerpres.
Premierul a declarat că unii dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris "au profitat de criza refugiaților... pentru a se strecura" în Franța. "Acești indivizi au profitat de criza refugiaților... de acest haos, poate unii dintre ei pentru a se strecura..." în Franța, a afirmat Valls, fără a-și încheia fraza. El a adăugat imediat că "alții erau deja în Belgia. Iar alții, vreau să vă reamintesc, erau în Franța", a precizat Valls.
Viktor Orban: Uniunea Europeană ar trebui să-și revizuiască tratatele fondatoare
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat vineri că Uniunea Europeană s-a confruntat cu provocări atât de mari în ultimii ani încât a venit timpul să-și revizuiască tratatele fondatoare, relatează Reuters, conform Agerpres.
Întrebat despre propunerea olandeză privind crearea unei zone de siguranță mai mici în cadrul spațiului de liberă circulație din UE, așa-numitul 'mini-Schengen', Orban a spus că nu numai spațiul Schengen ci și alte aspecte ale UE sunt ineficiente în prezent și trebuie reformate.
Prim-ministrul ungar a mai afirmat că actuala criză a migrației și nivelul ridicat de alertă teroristă au făcut să fie necesare noi reglementări legate de securitate și de controlul la frontieră, în timp ce recenta criză din zona euro a ridicat întrebări despre o uniune monetară fără o politică fiscală comună.