OMS a declarat virusul Zika urgență de sănătate publică la nivel mondial

Iulian Popescu | 01.02.2016

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că virusul Zika, bănuit că provoacă o malformație a creierului fătului, reprezintă o urgență pentru sănătatea publică globală, una similară Ebolei.

Pe aceeași temă

 

"Membrii Comitetului au fost de acord că situația întrunește condițiile pentru pentru declararea unei urgențe de sănătate publică” internațională. Ea a explicat că este nevoie de un răspuns internațional coordonat pentru a îmbunătăți identificarea virusului, pentru o mai bună diagnosticare și fabricarea vaccinului.

Interzicerea călătoriilor sau a comerțului nu sunt necesare, a explicat Margaret Chan, citată de Reuters.

 

Unul dintre efectele deciziei luate luni seara de OMS va fi deblocarea rapidă a unor fonduri pentru gasirea unor solutii de combatere a răspândirii virusului.

 

 Reuniunea OMS vine în condiţiile în care boala se răspândeşte cu repeziciune în America de Sud, unde anul acesta ar putea apărea 3 – 4 milioane de cazuri. Columbia a raportat câteva mii de noi cazuri de infectare, dintre care 2.000 sunt femei însărcinate.

 

Potrivit unor experți, OMS a luat decizia potrivită, după ce în cazul Ebolei ar fi întârziat să reacționeze.

 

Virusul a fost descoperit prima dată anul trecut, în Brazilia, unde au fost raportate aproape 4.000 de cazuri suspecte de microencefalită (copii născuți cu un creier mai mic decât normal).

Chan a spus că legătura cauzală dintre acest virus și cazurile respective este bănuită, dar nu dovedită încă în mod științific.

 

Ministrul brazilian al sănătății,  Marcelo Castro, a declarat pentru Reuters că epidemia a fost mai gravă decât s-a crezut pentru că în 80% din cazurile de infecții oamenii nu au niciun fel de simptom.

 

Alte cazuri au apărut și în alte state din America de Sud, cu mii de nou-născuți care prezintă această malformație care se bănuiește că este provocată de virusul Zika. Organizația de Sănătate Panamericană a anunțat că Zika s-a răspândit în 24 de state și teritorii din zonă.

 

Marea întrebare ridicată de acest virus este dacă femeile însărcinate pto călători în statele unde virusul a fost identificat.

Chan a declarat că poate fi luată în considerare măsura amânării acestor călătorii și a explicat că trebuie luate măsuri preventive de acoperire și folosire a produselor împotriva țânțarilor.

 

Simptomele nu sunt foarte îngrijorătoare, seamănă celor prezente în febra dengue, provocată de același țânțar Aedes aegypti, fapt ce a dus la temerea că Zika s-ar putea răspândi în toate zonele lumii unde există dengue. Mai mult de o treime din populația lumii trăiește în zone cu risc de infecție dongue.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22