Pe aceeași temă
"Membrii Comitetului au fost de acord că situația întrunește condițiile pentru pentru declararea unei urgențe de sănătate publică” internațională. Ea a explicat că este nevoie de un răspuns internațional coordonat pentru a îmbunătăți identificarea virusului, pentru o mai bună diagnosticare și fabricarea vaccinului.
Interzicerea călătoriilor sau a comerțului nu sunt necesare, a explicat Margaret Chan, citată de Reuters.
Unul dintre efectele deciziei luate luni seara de OMS va fi deblocarea rapidă a unor fonduri pentru gasirea unor solutii de combatere a răspândirii virusului.
Reuniunea OMS vine în condiţiile în care boala se răspândeşte cu repeziciune în America de Sud, unde anul acesta ar putea apărea 3 – 4 milioane de cazuri. Columbia a raportat câteva mii de noi cazuri de infectare, dintre care 2.000 sunt femei însărcinate.
Potrivit unor experți, OMS a luat decizia potrivită, după ce în cazul Ebolei ar fi întârziat să reacționeze.
Virusul a fost descoperit prima dată anul trecut, în Brazilia, unde au fost raportate aproape 4.000 de cazuri suspecte de microencefalită (copii născuți cu un creier mai mic decât normal).
Chan a spus că legătura cauzală dintre acest virus și cazurile respective este bănuită, dar nu dovedită încă în mod științific.
Ministrul brazilian al sănătății, Marcelo Castro, a declarat pentru Reuters că epidemia a fost mai gravă decât s-a crezut pentru că în 80% din cazurile de infecții oamenii nu au niciun fel de simptom.
Alte cazuri au apărut și în alte state din America de Sud, cu mii de nou-născuți care prezintă această malformație care se bănuiește că este provocată de virusul Zika. Organizația de Sănătate Panamericană a anunțat că Zika s-a răspândit în 24 de state și teritorii din zonă.
Marea întrebare ridicată de acest virus este dacă femeile însărcinate pto călători în statele unde virusul a fost identificat.
Chan a declarat că poate fi luată în considerare măsura amânării acestor călătorii și a explicat că trebuie luate măsuri preventive de acoperire și folosire a produselor împotriva țânțarilor.
Simptomele nu sunt foarte îngrijorătoare, seamănă celor prezente în febra dengue, provocată de același țânțar Aedes aegypti, fapt ce a dus la temerea că Zika s-ar putea răspândi în toate zonele lumii unde există dengue. Mai mult de o treime din populația lumii trăiește în zone cu risc de infecție dongue.