OMS a ridicat nivelul de amenințare al Covid-19 la „foarte ridicat”

Laurentiu Gheorghe | 29.02.2020

Coreea de Sud a raportat sâmbătă cel mai mare salt de cazuri confirmate de coronavirus crescând îngrijorările privind extinderea epidemiei în SUA și OMS a ridicat alerta la cel mai înalt nivel posibil.

Pe aceeași temă

Virusul s-a răspândit rapid în întreaga lume, determinând piețele bursiere să scadă până la cele mai mici niveluri de la criza financiară globală din 2008, din cauza temerilor că epidemia ar putea provoca mari daune asupra economiei mondiale.

De la izbucnirea focarului dintr-o piață în care se comercializau animale în Wuhan, în centrul Chinei în decembrie, s-au înregistrat la nivel mondial peste 2.900 de decese cauzate de Covid-19 și peste 85.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus.

Marea majoritate a cazurilor s-au înregistrat în China, dar în ultimele zile cresc alarmant numărul de pacienți depistați pozitiv la coronavirus în alte țări, Coreea de Sud, Italia și Iran devenind focare majore de răspndire.

Coreea de Sud are cele mai multe cazuri în afara Chinei, cu aproape 3.000 de persoane infectate, doar sâmbătă fiind raportate 594 de pacienți - cea mai mare creștere zilnică până în prezent.

În Coreea de Nord, liderul Kim Jong Un i-a avertizat pe oficialii de la vârful partidului cu privire la „consecințele grave” ale eșecului de a împiedica izbucnirea epidemiei pe partea lor a graniței. În acest sens toate punctele de trecere a frontierei dintre sud și nord au fost închise.

În ultimele 24 de ore prezența coronavirusului a fost confirmată în alte nouă țări, din Azerbaidjan până în Mexic și Noua Zeelandă, după ce a ajuns și în Africa sub-Sahariană, Nigeria raportând primul caz de îmbolnăvire.

„Am crescut evaluarea riscului de răspândire și a riscului de impact al COVID-19 la nivel foarte ridicat la nivel global”, a declarat, vineri, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Nu avem încă dovezi că virusul de răspândește liber în comunități. Atât timp cât nu se întâmlă asta, avem șanse să ținem sub control răspândirea coronavirusului”, a spus șeful OMS.

Însă, oficialii din domeniul sănătății din SUA au raportat vineri alte două cazuri de coronavirus transmise persoanelor care nu au călătorit în străinătate și nici nu au venit în contact direct cu cineva recunoscut a fi infectat, ceea ce indică faptul că boala a atins un alt prag de contagiune.

Până acum s-au înregistrat trei cazuri de contagiune fără a fi cunoscută sursa, două în statul Oregon și unul în California care se adugă celor 60 de persoane depistate pozitiv în Statele Unite.

„Aceste noi cazuri indică faptul că există dovezi de transmitere în cadrul unei comunități, dar amploarea acesteia nu este încă cunoscută", a declarat Sara Cody, directorul pentru sănătate publice din regiunea Santa Clara, California, locul unde se află Silicon Valley, reședința unor giganti tehnologici precum Apple și Google. „Ce știm acum este că virusul este aici, activ la un anumit nivel, dar încă nu știm în ce măsură”, a mai spus responsabilul pentru asigurarea sănătății populației.

Potrivit BBC Persia, cel puțin 210 persoane au murit în Iran. Acest bilanț, de șase ori mai ridicat decât cifrele oficiale, a fost negat însă de guvernul de la Teheran.

În această atmosferă de incertitudine, bursele globale au căzut vineri, înregistrând pierderi cuprinse între 3% și 5%.

Bursa din New York a avut o săptămână neagră, cu Dow Jones care a scăzut cu 12% în ultimele cinci zile.

Piețele financiare au una dintre cele mai slabe săptămâni de la criza financiară din 2008-2009, care a aruncat economia mondială în recesiune.

Activitatea economică a atins, în februarie, în China cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, iar pentru primul trimestru din 2020 estimările economiștilor pentru evoluția PIB variază de la un „optimist” +2% la -1%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22