OMS, acuzată că încearcă să acopere proasta gestionare a pandemiei de Guvernul italian

Laurentiu Gheorghe | 11.12.2020

OMS este acuzată că, la cererea ministerului italian al sănătății, ascunde un raport care dezvăluie proasta gestionare a pandemiei de Covid-19 de guvernul de la Roma din primul val din primăvară.

Pe aceeași temă

Raportul, redactat de cercetătorul OMS Francesco Zambon și alți 10 cercetători din Europa, a fost finanțat de guvernul Kuweitului cu obiectivul de a furniza informații țărilor în care coronavirusul nu ajunsese încă, Italia fiind prima țară europeană grav afectată de pandemie și una din primele la nivel mondial, relatează The Guardian, citat de HotNews.ro.

Numit „O provocare fără precedent: Prima intervenție a Italiei în fața COVID-19”, documentul a fost publicat pe website-ul OMS în 13 mai și dat jos o zi mai târziu.

Raportul de 102 pagini afirma că planul Italiei de combatere a unei pandemii nu a fost actualizat din 2006 și, din cauza lipsei de pregătire, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.

Acesta a adăugat de asemenea că a durat ceva timp până la formularea unor protocoale formale.

Documentul ar fi fost înlăturat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost director general pentru medicină preventivă în ministerul sănătății italian între 2014 și 2017 și prin urmare responsabilă de actualizarea planului pandemic în conformitate cu noile recomandări ale OMS și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Guerra este în prezent printre oamenii de știință care fac parte din echipa de lucru anti-Covid a guvernului italian.

Planul neactualizat este o componentă crucială în investigațiile preliminare efectuate de procurorii din Bergamo, oraș aflat în Lombardia - epicentrul pandemiei de COVID-19 în Italia, legate de o posibilă neglijență criminală a autorităților.

Italia a depășit joi 62.000 de decese cauzate de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat de o țară europeană.

Procurorii folosesc de asemenea un raport redactat după primul val al pandemiei de un general în rezervă al armatei, Pier Paolo Lunelli, care a concluzionat că până la 10.000 de decese cauzate de COVID-19 s-ar fi putut datora pregătirii insuficiente a autorităților italiene.

Cercetătorul Zambon, care are biroul în sediul OMS din Veneția, a fost citat de trei ori pentru a vorbi cu procurorii italieni dar s-a lovit de opoziția OMS care a insistat că el și ceilalți 10 cercetători implicați în redactarea raportului din luna mai ar trebui să beneficieze de imunitate.

Doar Guerra, directorul adjunct al OMS, a fost audiat de procurorii italieni dar conținutul conversației nu a fost dezvăluit.

După ce au fost emise primele citații pe numele lui Zambon și ale celorlalți cercetători, OMS a spus că procurorii italieni trebuie să apeleze la canalele diplomatice și să își formuleze cererile prin intermediului ministerului de externe italian.

Zambon a primit ultima citație pe 10 decembrie dar a fost blocat din nou de OMS din a se prezenta la audieri în pofida faptului că a cerut aprobarea să discute cu procurorii.

„Când am primit primele citații am înștiințat departamentul juridic al OMS și la scurt timp după acesta a răspuns că nu pot merge întrucât sunt protejat de imunitate, în pofida faptului că voiam să merg fiindcă aveam ceva de spus”, a declarat Zambon pentru The Guardian.

Zambon afirmă de asemenea că Guerra l-a amenințat cu concedierea dacă nu va modifica partea din raport care face referire la neactualizarea planului pandemic.

În plus, acesta declară că în pofida faptului că a înștiințat înalți oficiali ai OMS cu privire la amenințări și riscurile pe care acestea le reprezintă pentru transparența și neutralitatea organizației, aceasta nu a declanșat nicio anchetă internă.

Articolul integral îl puteți citi pe HotNews.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22