OMS admite că un virus scăpat dintr-un laborator ar fi putut provoca pandemia de Covid-19

L. G. | 10.06.2022

După ce doi ani în care posibilitatea ca un virus scăpat din laboratorul din Wuhan să stea la baza pandemiei de Covid a fost considerată de OMS ca o teorie a conspirației, brusc e luată în considerare.

Pe aceeași temă

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au protejat cât au putut mai mult guvernul comunist de la Beijing și au respins orice posibilitate ca cercetătorii de la laboratorul de virusologie din Wuhan ( de altfel, singurul de nivel 4 din toată Asia) au fost implicați în dezvoltarea coronavirușilor responsabili de Covid prin cercetări de câștig a funcției, (obținerea de viruși modificați cu potențial infecțios mai mare și mai agresivi).

În mod surprinzător OMS se arată brusc dispusă să acorde teoriei pe care o nega vehement până ieri și analizează serios această posibilitate admițând că lipsesc informații esențiale care să ducă la stabilirea originii pandemiei care a făcut 15 milioane de morți la nivel mondial.

Teoria potrivit căreia virusul Covid-19 ar fi scăpat dintr-un laborator din China merită „ample cercetări suplimentare”, au declarat joi experții desemnați de OMS, insistând asupra faptului că nu există în acest moment nicio dovadă definitivă a originii pandemiei, indiferent de scenariu.

Experții desemnați de Organizația Mondială a Sănătății au declarat joi că această ipoteză a începerii epidemiei de Covid-19 merită „ample cercetări suplimentare”. Cei 27 de experți, care acoperă o gamă largă de discipline, au enumerat, de asemenea, studiile suplimentare care trebuie efectuate în legătură cu teoria trecerii virusului Covid-19 de la lilieci la oameni prin intermediul unui animal intermediar neidentificat.

Este greu de presupus de ce OMS și-a schimbat peste noapte atitudinea cu 180 de grade, dar în prezent este mult mai greu să excluzi ca teorie a conspirației o posibilitate cat se poate de reală.

Secretomania chineză

Dovezile s-au înmulțit în ultimul timp conform cărora virusului i-au fost induse artificial mutații, dacă chiar nu a fost conceput total în laborator. Covid-19 se identifică în proporție de 96% cu un eșantion de virus colectat și păstrat câțiva ani în laboratorul de virusologie din Wuhan. Această tulpină de virus nu se regăsește în mod natural nicăieri în apropiere de Wuhan, în afară de laborator iar diferența de 4% ar putea fi explicată prin modificările induse prin cercetările vizând câștigurile de funcție la viruși.

Astfel de programe de cercetare și experimente în China reprezintă fapte confirmate și au fost finanțate de organisme americane prin intermediul dr. Anthony Fauci, NIH, NIAID și alte instituții conexe, pentru mai mulți ani.

Singura „dovadă” care susține teoria pieței de pește ca origine a covid-ului provine de la guvernul chinez, care are un interes evident să inducă lumea în eroare și încă nu a publicat date exacte despre decesele provocate de covid în țară.

Teoria oficială a fost în esență respinsă de cercetătorii chinezi când au fost descoperite mai multe cazuri de infecții precoce în rândul persoanelor care nu au avut niciun contact cu piața din Wuhan. Dovezi ample susțin acum teoria scăpării din laborator, un argument susținut de altfel de mass-media alternativă pe parcursul întregului curs al pandemiei.

„Acest raport preliminar nu este menit să ofere și nu oferă concluzii definitive cu privire la originile SARS-Cov-2, deoarece sunt necesare mai multe informații din studiile pe care le recomandă raportul”, avertizează experții din cadrul Grupului consultativ științific privind originile noilor agenți patogeni (SAGO).

Misiunea SAGO depășește cu mult investigarea originilor Covid-19, iar sarcina sa principală este de a elabora un catalog de bune practici care să permită o detectare mai bună și mai rapidă a vectorului următoarei pandemii.

Dar accentul se pune, în mod firesc, pe originea Sars-Cov2, un virus care a provocat 15 milioane de decese, potrivit OMS, de când au fost identificate primele cazuri în orașul Wuhan, în China, la sfârșitul anului 2019.

Infiltrarea PCC în OMS

Dezbaterea privind originile este virulentă în comunitatea științifică, dar a căpătat mai ales o dimensiune politică care complică ancheta. Un prim grup mixt de oameni de știință internaționali și chinezi, care au investigat în China la începutul anului 2021, după lungi negocieri cu autoritățile, a favorizat teoria unui animal intermediar și a plecării de pe o piață din Wuhan. Aceasta a provocat un scandal atunci când s-a exclus practic teoria unei scurgeri dintr-un laborator din acel oraș – în ciuda lipsei de date – până la a-l forța pe șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să o pună din nou în discuție.

Și la mai bine de doi ani și jumătate de la începutul crizei, SAGO recunoaște că „lipsesc încă date cheie pentru a înțelege cum a început pandemia Covid-19”, chiar dacă s-au făcut progrese, de exemplu, în identificarea animalelor care ar putea acționa ca intermediari. De asemenea, se fac verificări cu privire la eventuale cazuri din afara Chinei înainte de cele depistate în Wuhan, în special în Italia, dar și în Franța și SUA, scrie Le Progres.

Grupul a subliniat că „a avut acces doar la informațiile care i-au fost puse la dispoziție în documente publicate sau în prezentări” de către oamenii de știință invitați, în special chinezi, și nu la datele brute. Prin urmare, grupul a întocmit o listă lungă de dorințe de câteva pagini, în care detalia studiile suplimentare pe care le considera necesare pentru a încerca să facă progrese în investigație. Cooperarea activă a autorităților chineze va fi necesară pentru multe dintre aceste cereri, inclusiv pentru componenta de laborator extrem de sensibilă.

„Nu avem un mandat pentru a merge într-o țară oriunde în lume și avem nevoie de colaborarea și cooperarea țărilor” pentru a efectua aceste investigații, a declarat Maria van Kerkhove, care supervizează lupta împotriva Covid-19 la OMS. Tedros Ghewbreyesus, la rândul său, a insistat asupra faptului că este esențial ca activitatea oamenilor de știință pentru a determina originile Covidi-19 „să fie complet separată de politică”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22