OMS avertizează asupra riscului unei catastrofe umanitare în Ucraina, odată cu venirea iernii

L. G. | 18.10.2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia marți, 18 octombrie, că a distrus 30% din centralele electrice ale țării în urma bombardamentelor începute în urmă cu aproximativ o săptămână.

Pe aceeași temă

„Un alt tip de atacuri teroriste rusești. Din 10 octombrie, 30% dintre centralele electrice ucrainene au fost distruse, provocând pene de curent masive în întreaga țară”, a scris Zelenski pe Twitter. În acest context, liderul de la Kiev a reiterat că „nu a mai rămas spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin.” Marți, Kievul şi mai multe regiuni ucrainene înregistrau pene de curent electric şi de apă, în urma unor noi atacuri ruseşti care au vizat infrastructuri esenţiale.

Zelenski a spus într-o postare separată pe rețeaua de socializare că forțele ruse acționează „insidios – ucid civili, distrug locuințele, infrastructura”. „Din cauza terorii declanșate de rachetele rusești în unele orașe și regiuni ale Ucrainei, angajații din sectorul distribuției energiei electrice trebuie să sisteze furnizarea de electricitate, astfel încât întregul sistem național să funcționeze stabil”.

Pene de curent tot mai dese

Conform The Hill, marți, situația sa înrăutățit după cele mai recente atacuri: Orașul Jitomir, aflat la vest de Kiev, a fost deconectat de la rețeaua electrică după ce două rachete au avariat o instalație energetică. În raport se mai menționează că „La Kiev, rachetele au deteriorat două instalații electrice, după ce luni orașul a fost bombardat în valuri de drone sinucigașe”.

Printre regiunile în care au mai fost raportate explozii se află și Harkov și Zaporojie.

Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, situat în apropiere de granița cu Rusia, a fost, de asemenea, lovit de un atac major îndreptat împotriva infrastructurii sale energetice. Acest lucru a a fost aproape de a scoate din funcțiune rețeaua electrică într-un oraș care avea înainte de război o populație de 1,5 milioane de locuitori. Reuters a numit atacurile din ultima săptămână o „campanie deliberată de distrugere a instalațiilor de electricitate și apă înainte de venirea iernii”.

Rusia: Ne-am atins toate țintele

Atacurile asupra infrastructurilor energetice din Ucraina au fost confirmate de armata rusă.

„Forţele armate ruse au continuat să lovească cu arme aeriene şi maritime de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune comandamentul militar şi sistemele energetice ale Ucrainei”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova marți, în raportul său zilnic. În document se afirmă că „toate țintele au fost atinse.”

Timp de mai bine de o săptămână, Rusia a intensificat campania de bombardament aerian împotriva a zeci de orașe și comune, inclusiv prin utilizarea pe scară largă a dronelor sinucigașe. Ucraina suspectează că acestea sunt drone fabricate în Iran, ceea ce a determinat marți UE să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Teheranului.

OMS: Risc major de catastrofă umanitară

Acest val de atacuri rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să avertizeze asupra riscului declanșării unei catastrofe umanitare în Ucraina.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Henri P. Kluge, a declarat în cadrul briefing-ului pentru presă că organizația se pregătește pentru a putea face față la provocările generate de condițiile „brutale” ale iernii care se apropie și să acorde ajutor umanitar în războiul declanșat de Rusia.

Kluge a remarcat că riscul de COVID-19, degerături, hipotermie, pneumonie, accident vascular cerebral și atac de cord va crește cel mai probabil în rândul ucrainenilor care trăiesc „precar”, fie în adăposturi necorespunzătoare, fără acces la încălzire sau obligați să se refugieze și să mute des între diferite locații.

„Distrugerea locuințelor și lipsa combustibililor și a electricității din cauza avarierii infrastructurii ar putea deveni o problemă de viață sau de moarte dacă oamenii nu își pot încălzi casele”, a subliniat Kluge.

În ciuda ajutoarelor umanitare de miliarde de dolari care continuă să fie acordate Kievului de guvernele aliate occidentale, remedierea infrastructurii avariate ar putea dura ani buni, mai ales pe timp de război și a provocărilor logistice legate de obținerea pieselor necesare pentru a face reparații rapide.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22