Pe aceeași temă
O mare problemă o constituie și pacienții reinfectați, neștiindu-se în acest moment care sunt cauzele pentru care aceștia sunt testați pozitiv la scurt timp după ce s-au însănătoșit.
Avertismentul vine după ce, vineri, Nigeria a confirmat primul caz din Africa subsahariană.
„Epidemia devine tot mai extinsă”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, într-o conferință de presă susținută la Geneva. “Scenariul în care noul coronavirus ajunge în mai multe state, dacă nu chiar în toate statele din lume, este ceva ce am luat în calcul de ceva vreme și am și avertizat acest lucru”, a spus el.
Mai multe țări au anunțat vineri primele cazuri de infecții- Nigeria, Estonia, Danemarca, Olanda, Lituania și Mexic, peste 50 de state fiind afectate. În același timp, în România au fost confirmate încă două cazuri.
Lindmeier a adăugat că OMS analizează cu atenție informațiile legate de unii pacienți care sunt reinfectați.
„Trebuie să studiem cu atenție cum au fost făcute testele, cum a fost examinată persoana, dacă a fost trecut cu vederea faptul că virusul a rămas ascuns undeva în organism sau dacă s-au reinfectat prin alte mijloace. Nu suntem în situația de a spune dacă este posibil sau nu ca virusul să fie reactivat în organism sau pacientul să fie reinfectat. În general, ne-am aștepta ca persoana care a fost infectată cu coronavirus să devină imună, cel puțin pentru o anumită perioadă. Însă, repet, asta este ceva ce încă nu știm”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al OMS.