Pe aceeași temă
Gazda acestei reuniuni a fost ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, iar la întâlnire au mai participat șeful Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), William Swing, al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Elhadj As Sy, și reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru migrație internațională și dezvoltare, Peter Sutherland.
Înaltul Comisar ONU pentru refugiați (UNHCR), Antonio Guterres, a îndemnat țările membre ale Uniunii Europene să repartizeze mai echitabil între ele această povară, majorând în același timp fondurile alocate organizației sale.
"Este absolut esențial ca toți membrii Uniunii Europene să urmeze exemplul Germaniei", a subliniat el, această țară deschizând larg porțile refugiaților și asumându-și angajamente financiare.
"Nu este o criză germană, este o criză europeană (...), a devenit o obligație morală pentru noi toți, atunci când vedem tragediile care au loc pe mare", unde refugiați, în special copii, se îneacă zilnic, a insistat Antonio Guterres.
"Aș descrie răspunsul european ca dezamăgitor, date fiind diviziunile care au apărut la lumina zilei", a declarat și Peter Sutherland.
Șeful diplomației germane a anunțat că țara sa va spori cu 75 de milioane de euro ajutorul financiar acordat agențiilor ONU care se ocupă de refugiați, după angajamentul din luna septembrie în valoare de 100 de milioane de euro.
UNCHR a informat în octombrie că se așteaptă ca în acest an 700.000 de migranți și refugiați să ajungă în Europa peste Marea Mediterană și cel puțin un număr egal în 2016.
La rândul său, Germania se așteaptă la peste 800.000 de solicitanți de azil în acest an, un număr record.