Pe aceeași temă
Noul plan este mult mai ambițios decât precedentul, care-și propusese, de exemplu, înjumătățirea numărului celor care trăiesc în sărăcie extremă, și se va aplica voluntar, atât statelor dezvoltate, cât și celor în curs de dezvoltare, și include obiective sensibile politic, precum buna guvernare.
Secretarul general al organizației, Ban Ki-moon, a salutat acest program care reflectă „aspirațiile tuturor, de pretutindeni, de a-și duce viața în pace, în securitate și demnitate, pe o planetă sănătoasă”, cerând, pentru un prim pas, „tuturor guvernelor, să adopte la Paris, în decembrie, un acord solid și universal privind schimbările climatice”.
Papa Francisc, discurs la ONU: Trebuie pus capat ideologiilor care produc atrocitati
La rândul său, Papa Francisc a ținut un discurs istoric în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, vorbind despre depășirea "ideologiilor care generează atrocităţi" și protejarea mediului, probleme sociale foarte actuale pe care puțini lideri religioși le-au abordat.
"Trebuie să punem capăt ideologiilor care pot produce atrocităţi imense", a declarat Papa Francisc în discursul rostit în limba spaniolă în Adunarea Generală ONU.
"Este nevoie de mai multă egalitate, sunt necesare schimbări. Toţi oamenii trebuie să aibă acces la terenuri, case şi locuri de muncă", a declarat Suveranul Pontif, pledând pentru depășirea excluziunii sociale:
"Nu sunt suficiente angajamentele asumate solemn. Lumea are nevoie de o voinţă efectivă, practică, constantă, prin măsuri concrete imediate pentru protejarea şi îmbunătăţirea mediului înconjurător, pentru depăşirea excluziunii sociale şi economice. Trebuie să punem capăt traficului de persoane, comerţului cu organe şi ţesuturi umane, exploatării sexuale a copiilor, muncii forţate, inclusiv prostituţiei, sclaviei moderne, traficului de droguri şi de arme, terorismului", a spus Papa Francisc.
"Orice daună adusă mediului înconjurător este o daună adusă omenirii. Săracii lumii sunt victimele distrugerilor cauzate mediului înconjurător", a continuat Francisc.
"Setea de putere şi de prosperitate materială conduce atât la folosirea greşită a resuselor naturale, cât şi la excluziunea celor slabi şi dezavantajaţi", a subliniat şeful Bisericii Catolice.
"Săracii sunt stigmatizaţii societăţii, forţaţi să trăiască izolaţi şi să sufere în mod injust consecinţele abuzurilor asupra mediului. Aceste fenomene sunt parte a extinsei culturi a risipei", a adăugat Francisc.
CITIȚI ȘI: Primul discurs al unui pontif in Congresul SUA: Pedeapsa cu moartea trebuie abrogată