Pe aceeași temă
ONU sustine ca Cehia incalca flagrant dreptul international in materie de drepturile omului prin retinerea refugiatilor pana la 90 de zile si perchezitionarea lor pentru bani in vederea achitarii pentru detentie.
Violarea drepturilor omului „pare sa fie o parte integrala a politicii Guvernului ceh cu scopul de a descuraja migrantii si refugiatii sa intre pe teritoriul tarii”, sustine Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, citat de Reuters.
El trage un semnal de alarma in ce priveste intensificarea retoricii publice xenofobe, in special islamofobe, incurajate de presedintele Milos Zeman si de fostul sef de stat Vaclav Klaus care a lansat o petitie publica „Impotriva Imigratiei”.
In replica, Zeman a respins acuzele. “Presedintele a avertizat cu multa vreme in urma asupra pericolului fundamentalismului islamic. El isi sustine opinia si nu si-o va schimba sub presiuni externe”, a spus purtatorul sau de cuvant.
Paralela cu Holocaustul
Zeid Ra’ad al-Hussein este acelasi oficial de la ONU care, in urma cu o saptamana, atragea atentia asupra intensificarii retoricii publice in Europa, fapte ce se aseamana cu cea care a precedat Holocaustul.
Limbajul dezumanizant folosit de oficiali britanici si europeni in dezbaterile privind criza refugiatilor are ecou in retorica ce a precedat cel de-Al Doilea Razboi Mondial si care a dus la aparitia Holocaustului, a avertizat Zeid Ra’ad Al Hussein, citat de Guardian.
Raspunsul Europei la criza migrantilor, sustine Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, este marcat de amnezie si tulburare.
Oficialul ONU a spus intr-un interviu ca limbajul din jurul acestei probleme ii aduce aminte de conferinta Evian 1938, atunci cand state precum SUA, Marea Britanie si Australia au refuzat sa ia fluxuri substantiale de refugiati evrei care au fugeau de regimul nazist al lui Adolf Hitler. Motivele invocate atunci aratau ca prin preluarea refugiatilor societatile ar urma sa fie destabilizate si economiile afectate.