Pe aceeași temă
„În termeni cantitativi, ne pregătim pentru aproximativ 500.000 de noi refugiaţi în regiune. Este scenariul cel mai pesimist”, a declarat Kelly Clements, înalt comisar adjunct al agenţiei ONU pentru refugiaţi (HCR), cu ocazia unei prezentări a Planului regional de pregătire şi intervenţie pentru refugiaţii afgani.
"Nu uitaţi că mai mult de 2,2 milioane de afgani sunt deja în Iran şi Pakistan, şi că fuga nu este ultimul gest la care recurg, ci singura opţiune de care dispun oamenii pentru a supravieţui şi de a se bucura de cele mai fundamentale drepturi umane”, a adăugat oficialul ONU, conform News.ro.
Planul prevede disponibilizarea de fonduri de 299 de milioane de dolari (254,4 milioane de euro) pentru a finanţa anul acesta activităţile agenţiilor ONU, între care HCR, Programul Mondial Alimentar şi Fondurile Naţiunilor Unite pentru copii (UNICEF).
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, cu un simț deosebit de anticipare, a estimat că până la cinci milioane de oameni vor încerca să părăsească Afganistanul. Astfel de cifre de migrație, dacă se materializează, ar face ca criza migrației anterioare, cea din 2015 - când mai mult de un milion de oameni din Africa, Asia și Orientul Mijlociu și-au croit drum spre Europa – să pălească prin comparație.
Din 2015, aproximativ 570.000 de afgani - majoritatea bărbați tineri - au solicitat azil în Uniunea Europeană, conform estimărilor UE. În 2020, Afganistan a fost a doua sursă de solicitanți de azil în UE, după cei din Siria.
Afganii s-au dovedit a fi deosebit de asimilat sau integrat în societatea europeană, fiind responsabili de sute de agresiuni sexuale în ultimii ani. Sosirea unui nou val masiv de sute de mii până la un milion de afgani în Europa ar putea provoca revolte sociale.