Pe aceeași temă
Assange, cel care a publicat pe internet peste 90 000 de mesaje secrete ale diplomatiei americane, intrand astfel intr-un conflict deschis cu SUA, s-a refugiat in ambasada Ecuadorului din Londra in iunie 2012, fugind din faţa unor acuzaţii de viol in Suedia, transmite Reuters.
Atât Marea Britanie cât si Suedia negă însă ca Assange ar fi fost lipsit de libertate, aratand ca el a intrat de bunavoie in ambasada.
Londra a anuntat ca isi mentine punctul de vedere, ca va contesta decizia si ca Assange va fi arestat odata ce paraseste ambasada.
Assange, cetatean australian, a solicitat unui grup de lucru al ONU sa-i facă dreptate deoarece este un refugiat politic ale carui drepturi sunt incalcate, fiind impiedicat sa primeasca azil in Ecuador.
Decizie grupului de lucru ONU nu este insa obligatorie dar poate constitui un precendent care poate crea presiune asupra guvernelor care vor avea de-a face cu acest caz. In plus, doar trei dintre cei cinci membri au votat in favoarea cererii lui Assange, unul a facut opinie separata iar unul s-a recuzat.
Seong-Phil Hong, şeful acestui grup, a declarat ca "formele variate de privare de libertate la care a fost supus Julian Assange constituie o formă de detenţie arbitrară." El a cerut ca aceasta detenţie să ia sfârşit şi să fie respectate integritatea fizică şi libertatea de mişcare a acestuia, Assange având de asemenea dreptul să ceară compensaţii.
Assange respinge acuzaţiile care i se aduc în legatura cu violul din Suedia, considerand ca acestea sunt doar un pretext pentru a fi dus in SUA si judecat in dosarul Wikileaks. Suedia respinge insa o astfel de varianta. Assange a precizat ca, daca va pierde acest apel adresat ONU, va iesi din refugiul sau, chiar daca autorităţile britanice susţin că îl vor aresta şi extrăda in Suedia.