ONU avertizeaza asupra riscului demonizarii refugiatilor. Paralela cu Holocaustul

Tudor Despina | 17.11.2015

Natiunile Unite cer Europei sa nu accepte o intensificare a discursului xenofob fata de refugiatii care fug de persecutie si cauta azil pe continent. Reactia ONU vine in contextul atacurilor teroriste asupra Parisului de saptamana trecuta.

Pe aceeași temă

 

Liderii europeni sa nu incurajeze respingerea sau blamarea refugiatilor, face apel ONU in lumina recentelor atentate organizate in capitala franceza, la finalul saptamanii trecute.

 

Suntem ingrijorati fata de reactiile unor state in vederea stoparii programelor aflate in vigoare si retragerea din angajamentul luat in vederea administrarii crizei refugiatilor sau ridicarea de si mai multe bariere”, a spus purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Refugiati de la ONU (UNHCR), Melissa Fleming, citat de Reuters.

 

Agentia se arata profund ingrijorata de limbajul prin care sunt demonizati refugiatii ca grup. “E periculos pentru ca va contribui la xenofobie si frica”.

 

Totusi, arata Melissa Fleming, UNHCR isi manifesta ingrijorarea si fata de rapoarte inca neconfirmate potrivit carora unul dintre atacatorii din Paris ar fi intrat pe continent ca parte a unui flux de migranti.

 

Procesarea refugiatilor la sosirea lor in Europa este cel mai bun raspuns imediat care poate fi dat in incercarea de a sustine planul de relocare a 160.000 de refugiati.

 

Credem ca daca acest lucru era facut inca de la inceput, nu ne-am fi confruntat cu imaginile pe care le-am vazut cu marsuri de oameni prin Europa. Nu ar fi rezolvat situatia, dar ar fi insemnat o aprofundare a controlului asupra procesului”, mai arata oficialul de la Natiunile Unite.

 

Ascunsi in multime

 

Posesorul pașaportului sirian găsit asupra unuia dintre atacatorii de la State de France a fost înregistrat ca refugiat din Siria în insula greacă Lesbos în 3 Octombrie 2015, a declarat un oficial guvernamental grec pentru agenția Reuters.

 

„Titularul pașaportului a trecut prin insula Lesbos în 3 Octombrie, unde a fost înregistrat conform regulilor Uniunii Europene”, a declarat Nikos Toscas, viceministru grec responsabil de poliție. Nu se știe încă dacă documentul aparținea atentatorului kamikaze.

 

Un alt terorist avea asupra sa pașaport egiptean, potrivit autorităților franceze. Ministrul Justiției din Belgia, Koen Geens, a confirmat pentru postul flamand "Radio 1" că mai multe persoane au fost arestate în cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde poliția a efectuat o serie de operațiuni având legătură cu valul de atentate de vineri seară din Paris.

 

Geens a explicat că mai mulți martori au declarat că au văzut în imediata apropiere a sălii de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, o mașină cu plăcuțe de înmatriculare belgiene. "Probabil este vorba de o mașină închiriată în Belgia", a spus el.

 

Liberation scrie că unul dintre teroriștii de la Bataclan era un francez extremist, cunoscut autorităților pentru radicalismul său. Acesta a fost identificat după amprente.

 

Paralela cu Holocaustul

 

Modul in care Europa a inteles sa abordeze criza refugiatilor atrage critici extrem de dure de la Natiunile Unite. Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului afirma ca limbajul folosit de oficiali europeni in chestiunea migrantilor se asemeana cu retorica ce a precedat Holocaustul.

 

Limbajul dezumanizant folosit de oficiali britanici si europeni in dezbaterile privind criza refugiatilor are ecou in retorica ce a precedat cel de-Al Doilea Razboi Mondial si care a dus la aparitia Holocaustului, a avertizat Zeid Ra’ad Al Hussein, citat de Guardian.

 

Raspunsul Europei la criza migrantilor, sustine Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului, este marcat de amnezie si tulburare.

 

Oficialul ONU a spus intr-un interviu ca limbajul din jurul acestei probleme ii aduce aminte de conferinta Evian 1938, atunci cand state precum SUA, Marea Britanie si Australia au refuzat sa ia fluxuri substantiale de refugiati evrei care au fugeau de regimul nazist al lui Adolf Hitler. Motivele invocate atunci aratau ca prin preluarea refugiatilor societatile ar urma sa fie destabilizate si economiile afectate.

 

Situatia creata, mai arata Al Hussein, l-a ajutat pe Hitler sa puna in practica politicile de exterminare.

 

Iar acum, trei sferturi de secol mai tarziu, oficialul arata ca aceeasi retorica e activata de cei care cauta capital politic de pe urma crizei refugiatilor: “E doar o situatie politica care e agitata de catre cei care se folosesc de scuza conform careia si cele mai mici comunitati pot atenta la puritatea nationala a statului”, a spus Al Hussein, potrivit sursei citate.

 

Daca facem o comparatie, mai precizeaza Inaltul Comisar ONU, vom vedea ca exista similaritati intre discursul de la conferinta Evian si ceea ce apare astazi in spatiul public.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22