Pe aceeași temă
El a anunțat miercuri într-o conferință de presă că cele două părți aflate în conflict se apropie de încheierea unui acord pentru deblocarea exporturilor pein porturile de la Marea Neagră, după mai multe runde intense de negocieri la Istanbul, spunând că s-a făcut un „pas important și de fond” pentru a se ajunge la o înțelegere.
"Săptămâna viitoare, sperăm, că vom putea ajunge la un acord final. Dar, așa cum am spus, avem încă nevoie de multă bunăvoință și angajamente din partea tuturor părților", a spus Guterres de la sediul ONU din New York. El a specificat că, în ciuda acestui caz rar în care Ucraina și Rusia se angajează în negocieri, însă pentru alte discuții privind un acord de pace este „încă un drum lung de parcurs”.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a confirmat, de asemenea, că s-au făcut pași importanți, spunând că va fi semnat săptămâna viitoare, când se așteaptă ca ambele părți să se întâlnească din nou. Se pare că Moscova și Kievul au convenit să efectueze „controale comune pentru verificarea vaselor cu cereale în porturi” – deși detaliile proiectului de acord nu au fost dezvăluite pe deplin.
BBC a mai relatat că discuțiile par să se concentreze pe implicarea unei părți externe neutre - cum ar fi Turcia de exemplu - care să protejeze navele internaționale prin Marea Neagră.
Discuțiile privind deschiderea unui „culoar verde” prin Marea Neagră au avut loc miercuri în Turcia. Dar orice acord va necesita sprijinul președintelui Vladimir Putin, care se întâlnește cu președintele Turciei în Iran pe 19 iulie.
Bloomberg transmite citând surse apropiate negocierilor că la Istanbul au avut loc discuții cu reprezentanți din Ucraina, Rusia și Turcia, plus Organizația Națiunilor Unite. Părțile au convenit asupra „principiilor tehnice principale”, a declarat ministrul turc al apărării într-o declarație.
Delegațiile ucrainene și ruse se vor întâlni din nou în Turcia săptămâna viitoare pentru a discuta în continuare detalii, a comunicat ministrul turc al Apărării. Nu a fost încă dată nicio declarație la Kiev sau Moscova. Părțile au convenit să formeze un centru de coordonare, printre alte puncte de discuție, a spus Turcia.
În plus, potrivit Al Jazeera, care citează două surse aflate la curent cu discuțiile de la Istanbul, părțile „sunt aproape de un acord sau poate chiar au o înțelegere”.
Într-o prognoză de primăvară a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, s-a estimat că global se va înregistra o scădere cu 20% a producției mondiale de grâu în acest an, din cauza situației în curs din Ucraina, unde Ministerul Agriculturii al țării a avertizat recent că o treime din terenurile agricole ale țării sunt ocupate sau nesigure.
Problema încheierii unui acord teoretic față de realitatea executării efective a acestuia rămâne sub semnul întrebării, având în vedere prezența a mii de mine plantate în jurul multor porturi cheie ale Ucrainei. Rusia a adus chestiunea în centrul atenției, deoarece a încercat să combată acuzațiile Occidentului că ea este singura vinovată pentru blocarea exporturilor de grâu din Ucraina.