ONU: Saracia, relocarile fortate si discriminarea roma, critice pentru Romania

Tudor Despina | 07.12.2015

Eradicarea saraciei, relocarile fortate si discriminarea comunitatii roma au fost puncte centrale in analiza pe care raportorul ONU pentru drepturile omului Philip Alston a facut-o asupra situatiei din Romania.

Pe aceeași temă

 

Guvernul de la Bucuresti trebuie sa aloce mai multe fonduri pentru eradicarea saraciei, pentru oprirea relocarilor fortate si recunoasterea discriminarii romilor, acestea fiind probleme cu care Romania se confrunta, releva raportul lui Philip Alston.

 

Intr-un interviu pentru Romania Libera, raportorul Alston a subliniat ca autoritatile romane “sovaie” in ce priveste cresterea investitiilor in sectorul social – educatie, sanatate, imbunatatirea conditiilor de trai pentru persoanele defavorizate etc. -, asta in ciuda capacitatilor economice pe care le au. “E putin socant sa mergi in estul tarii si sa vezi conditiile in care traiesc oamenii. Acum 20 de ani m-as fi asteptat la asta, dar acum m-as fi gandit ca Romania isi va aloca resursele diferit”, a spus oficialul ONU.

 

In ce priveste discriminarea comunitatii roma, Philip Alston a vorbit despre o discriminare severa in randurile acestor oameni. El a cerut un nou recensamant pentru a determina numarul real al romilor si asigurarea unei atmosfere astfel incat oamenii sa se simta in siguranta atunci cand spun ca sunt romi.

 

Alston a avut critici si asupra strategiei pentru persoanele cu dizabilitati. “Nicio tara nu are un trecut pozitiv in ceea ce priveste modul in care a tratat persoanele cu dizabilitati. Procesul de dezinstitutionalizare este greoi. Am vizitat un centru pentru reabilitarea persoanelor cu dizabilitati mintale – nicio persoana nu si-a revenit niciodata si nicio persoana nu a fost reabilitata vreodata”, a concluzionat oficialul de la Natiunile Unite.

 

Refuzul autoritatilor

 

Oficialii romani refuza sa accepte gravitatea discriminarii si a saraciei in tara, sustine Raportorul Special al Natiunilor Unite Philip Alston, la finalul unei vizite oficiale facute la Bucuresti. Intre 2 si 11 Noiembrie, Raportorul Special ONU pentru drepturile omului si saracia extrema Philip Alston s-a aflat la Bucuresti, acolo unde s-a intalnit cu mai multi factori decidenti. Dialogul vizeaza evaluarea eforturilor autoritatilor romane pentru eradicarea saraciei si a modului in care oficialii respecta obligatiile privind drepturile omului.

 

Chiar si in tari cu o puternica constiinta asupra drepturilor omului, drepturile celor care traiesc in saracie sunt deseori confundate cu problematici care nu vizeaza drepturile”, explica Alston.

 

Oficialul ONU a atras atentia asupra faptului ca peste 70% din minoritatea roma din Romania traieste sub pragul saraciei. “Acestia se confrunta cu o multitudine de provocari, cum ar fi evacuarile fortate sau uzul de forta excesiva din partea politiei”, a adaugat Alston.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22