ONU:Consiliul de Securitate cere folosirea tuturor masurilor necesare contra Stat islamic

Iulian Popescu | 21.11.2015

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimiate, vineri, rezoluția franceză ce autorizează folosirea forței militare împotriva grupărilor teroriste Stat Islamic și Frontul al-Nusra.

Pe aceeași temă

 

Rezolutia "cere statelor care sunt capabile sa ia toate masurile necesare, in conformitate cu dreptul international si in special cu Carta ONU (...) pe teritoriul aflat sub controlul SI in Siria si in Irak" si a fost adoptata de cele 15 state membre ale consiliului.

 

"Statul Islamic constituie o amenintare globala si fara precedent la adresa securitatii si pacii internationale", se arata in textul inaintat de francezi.

 

Rezoluția a fost depusă de Franța după atacurile teroriste din Paris ce au fost revendicate de Stat Islamic,și  lansează un apel pentru mobilizarea întregii comunități internaționale împotriva amenințării teroriste, pentru a bloca deplasarea luptătorilor străini și a distruge mecanismele și rețelele prin care se finanțează grupările teroriste.

 

Consiliul nu a discutat rezoluția depusă de Rusia, pentru că definea foarte larg teroriștii și ar fi permis menținerea la putere a regimului de la Damasc, scrie The Wall Street Journal.

 

Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a declarat după adoptarea rezoluției că aceasta oferă baza legală și politică pentru o coordonare a țărilor care participă la campaniile aeriene din Siria.

 

Ambasadorul nu a oferit însă un răspuns clar la întrebarea dacă Franța va trimite trupe la sol.

 

Săptămâna viitoare, președintele Francois Hollande va avea întâlniri cu Barack Obama și Vladimir Putin pentru a discuta o eventuală unire a forțelor implicate în Siria în campania împotriva Stat Islamic.

 

 

Statul Islamic s-a folosit de razboiul civil din Siria pentru a cuceri teritorii in Siria si Irak. Gruparea a fost bombardata in repetate randuri de raidurile americanilor si rusilor, insa asta nu a impiedicat-o sa doboare un avion rusesc in Egipt si sa puna la cale atentatele sangeroase de la Paris.

 

Jihadistii au revendicat în ultima perioada atacuri si in Liban, Turcia si Tunisia.

 

"Le uram bun venit tuturor celor care s-au trezit la realitate si au intrat in clubul combaterii terorismului", a declarat ambasadorul sirian al ONU, Bashar Ja'afari.

 

David Cameron, premierul britanic, a numit adoptarea rezolutiei drept "un moment important": "Lumea s-a unit impotriva Statului Islamic. Comunitatea internationala isi uneste puterile pentru a invinge acest rau care ameninta populatia din fiecare tara si fiecare religie", a spus el.

 

Intr-un interviu pentru revista germana Spiegel, consilierul adjunct pe securitate nationala al presedintelui american Barack Obama, Ben Rhodes, spune ca, desi atacurile din Paris de acum o saptamana se aseamana ca impact public cu atacurile de la 11 Septembrie 2001, contextul nu permite desfasurarea de trupe la sol, in Siria.

 

Presedintele (Obama) crede ca lectia pe care trebuie sa o tragem din ultimul deceniu e ca invaziile la sol si ocupatiile unor tari din Orientul Mijlociu nu reprezinta cel mai eficient mod de a ne adresa terorismului, pentru ca sunt costisitoare si dificil de intretinut, dar si pentru ca avem nevoie de un mix intre eforturile antiteroriste si stabilitatea politica locala”, a explicat Ben Rhodes pentru Spiegel.

 

Oficialul american crede ca modul actual de actiune – cu lovituri aeriene si sustinere militara pentru fortele locale aflate la sol – continua sa prezinte cele mai bune sanse de reusita impotriva gruparii Daesh/Statul Islamic. Intre timp, mai arata Rhodes, SUA cauta o rezolutie politica pentru incheierea conflictului civil din Siria. Iar aici intervine blocajul major.

 

Divergenta majora: Assad

 

Recent, Barack Obama a declarat ca nu se va ajunge la o incheiere a conflictului din Siria daca Bashar al-Assad va ramane la putere. Presedintele american a precizat ca poporul sirian nu va accepta niciodata ca Assad sa ramana presedinte, dupa atatia ani de razboi civil. Obama a respins astfel cerintele unor lideri din Orientul Apropiat potrivit carora presedintele sirian ar putea participa la viitoarele alegeri. "Nu imi imaginez o situatie in care am putea pune capat razboiului civil din Siria cu Assad ramanand la putere", a declarat Obama.

 

 

La cateva zile dupa ce rusii au inceput primele atacuri aeriene semnificative impotriva Statului Islamic in Siria si dupa ce Moscova a decis sa isi coordoneze actiunile militare cu Parisul, liderul american aduce la masa negocierilor o noua oferta conditionata. “Daca obtinem o mai buna intelegere cu Rusia privind procesul pentru incheierea razboiului civil sirian, atunci evident ca ni se deschid mai multe oportunitati pentru coordonarea impotriva Statului Islamic”, a spus Barack Obama.

 

Moscova, sustinere totala pentru Assad

 

In timp ce Washingtonul a spus clar, inca de la inceput, ca liderul sirian Bashar al-Assad – acuzat de Occident de crime impotriva propriului popor – trebuie sa plece inainte de a fi gasita o solutie politica in aceasta tara din Orientul Mijlociu, rusii sustin ramanerea la putere a regimului Assad, unul dintre cei mai importanti aliati ai Moscovei in regiune.

 

Occidentul e din ce in ce mai presat sa gaseasca rapid o solutie definitiva pentru suprimarea gruparii jihadiste Statul Islamic, responsabil pentru atacurile asupra Parisului de saptamana trecuta. In acest sens, se incearca o noua negociere cu rusii. Insa fara mari sanse de compromis. Nu numai ca nu vrea sa lase in discutiile privind dosarul sirian, dar Moscova cere Vestului o schimbare de pozitie. Conditionarea unei coalitii antiteroriste internationale de plecarea lui Assad de la Damasc este inacceptabila, a subliniat seful diplomatiei ruse.

 

Va trebui sa lasam deoparte ideea ca adevarata lupta impotriva Statului Islamic si a acolitilor sai poate avea loc intr-un moment in care destinul lui Bashar al-Assad va fi fost decis”, a spus Serghei Lavrov, miercuri, in conferinta de presa comuna cu omologul sau libanez.

 

Negocieri pentru o coalitie si lovituri la sol

 

Intre timp, aviatia militara rusa isi continua atacurile in Siria. Reutersc scrie ca avioane de lupta ruse si siriene au lansat noi raiduri asupra pozitiilor controltate de Daesh in estul Siriei, vineri. Mai multe localitati din provincia Deir al-Zor au fost lovite in urma a 50 de lovituri lansate din aer. Vehicule si rezervoare de petrol au fost distruse, a spus organizatia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

 

Mai mult, zilele trecute, presedintele francez Hollande a anuntat doua vizite pentru saptamana viitoare: una la Washington si cealalta la Moscova, in vederea coordonarii actiunilor impotriva Daesh. Kremlinul crede ca sosirea lui Hollande in Rusia reprezinta un pas in vederea formarii unei coalitii antiteroriste

 

Inainte de Moscova, presedintele francez va vizita Washingtonul si consideram asta drept crearea celei mai largi coalitii antiteroriste”, a spus vineri Iuri Usakov, asistent al presedintelui Putin. Intalnirea dintre Hollande si Putin e fixata pentru 26 Noiembrie, a mai aratat Usakov.

 

CITIȚI ȘI: Franta declara razboi gruparii jihadiste Stat Islamic. A sosit vremea faptelor

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22