Operaţiune terestră lansată de Turcia contra Stat Islamic, dar şi împotriva kurzilor VIDEO

E.b. | 25.08.2016

Peste zece tancuri turceşti şi alte vehicule militare au trecut miercuri frontiera turco-siriană şi au intrat în Jarablus, în nordul Siriei, o zonă aflată sub controlul Statul islamic, în urma unor bombardamente intensive care au vizat zona, relatează BBC News.

Pe aceeași temă


 
Peste zece tancuri turceşti şi alte vehicule militare au trecut miercuri frontiera turco-siriană şi au intrat în Jarablus, în nordul Siriei, o zonă aflată sub controlul Statul islamic, în urma unor bombardamente intensive care au vizat zona, relatează BBC News.

 

Surse militare au declarat pentru presa turcă că aproximativ 70 de ţinte din zona Jarablus au fost distruse în urma unor atacuri cu artileria, rachete şi a 12 atacuri aeriene, conform News.ro.

 

Forţe speciale turce au intrat anterior pe teritoriul Siriei, în cadrul acestei ofensive.

 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că operaţiunea vizează atât Statul islamic, cât şi luptători kurzi.

 

 

 

 

Forţe turce au bombardat forţe kurde în regiune săptămâna acesta, cu obiectivul de a nu le permite să ocupe zona în locul Statului Islamic, în cazul în care organizaţia extremistă pleacă, transmite corespondentul BBC Mark Lowen de la Gaziantep, în apropiere de forntiera cu Siria.

 

Ankara este îngrijorată că rebelii kurzi pot crea o zonă autonomă în apropiere de frontieră, ceea ce ar putea să alimenteze separatismul în Turcia, se tem autorităţile.

 

Pe de altă parte, poliţia antiteroristă din Istanbul a lansat miercuri dimineaţa raiduri vizând presupuşi membri ai Statului Islamic în cel mai important oraş turc.

 

Vicepreşedintele american Joe Biden a sosit miercuri în Turcia - prima vizită a unui oficial de rang înalt în această ţară de la tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie şi până în prezent.

 

El a vizitat aripa Parlamentului bombardată de pucişti luna trecută.

 

Tancurile turce erau urmate de camioane la bordul cărora s-ar afla rebeli sirieni, susţinuţi de turci, din cadrul Armatei Siriene Liberă (ASL).

 

ASL a anunţat că luptători de-ai săi au preluat controlul asupra satului Hjeliya, situat lângă Jarablus, dar că operaţiunea avansa lent, din cauza minelor amplasate de Statul Islamic în zonă.

 

"Mergem înainte până la eliberarea completă a oraşului Jarablus de teroriştii din cadrul ISIL (unul dintre acronimele Statului islamic)", a subliniat căpitanul Abo Ibraheem, unul dintre comandanţii ASL.

 

Preşedintele Erdogan a anunţat într-un discurs pe care l-a susţinut la Ankara că, "la ora (locală) 4.00 (şi ora României), forţele turce au lansat o operaţiune împotriva grupărilor teroriste Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) şi PYD (Partidul kurd Uniunea Democratică)".

 

Această ofensivă are obiectivul să "pună capăt" problemelor de la frontieră, a subliniat şeful statului turc.

 

Localitatea turcă Karkamis - situată dincoace de frontieră, în dreptul Jarablus - a fost evacuată, ca măsură de protecţie, în urma unor atacuri cu mortier comise de Statul Islamic.

 

Ankara a promis să "cureţe în întregime" frontiera de gruparea Statul Islamic, pe care o acuză de atacul de sâmbătă de la Gaziantep, soldat cu 54 de morţi.

 

Este vorba despre prima incursiune cunoscută a Turciei în Siria, de la o scurtă operaţiune, în februarie anul trecut, de mutare a mormântului şahului Suleiman, un lider otoman venerat.

 

Este totodată vorba despre primele atacuri aeriene efectuate de Turcia în Siria de la doborârea unui bombardier rus, în noiembrie. Moscova şi Ankara şi-au reluat relaţiile în iunie, după ce Rusia a impus sancţiuni extrem de dure Turciei.

 

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru BBC, la Washington, înainte de lansarea operaţiunii turce, că aceasta are obiectivul, "în parte, de a crea o zonă-tampon împotriva posibilităţii ca kurzii să avanseze".

 

Luptători din cadrul Unităţilor pentru Protecţia Poporului (YPG) - aripa militară a PYD - a condusla începutul acestei luni bătălia în urma căreia Statul islamic a fost respins de la Manbij.

 

Liderul PYD Saleh Moslem a apreciat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, după vestea avansării trupelor turce, că Turcia se află acum în "mlaştina siriană" şi va fi înfrântă de Statul Islamic.

 

Ankara consideră YPG un braţ al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o mişcare rebelă kurdă care luptă pentru autonomie din anii '80, însă Unităţile sunt susţinute de Statele Unite, care le consideră drept una dintre cele mai eficiente forţe în lupta împotriva Statului Islamic.

 

YPG a preluat marţi controlul asupra celei mai mari părţi a oraşului sirian Hassake, în urma unui armistiţiu, mediat de Rusia, cu forţele guvernamentale siriene.

 

La Damasc, un oficial de la Ministerul de Externe a condamnat operaţiunea de la Jarablus drept o "încălcare flagrantă a suveranităţii" Siriei.

 

Erdogan a anunţat că va exercita presiuni asupra vicepreşedintelui Biden în vederea extrădării fostului imam Fethullah Gulen, pe care-l acuză de urzirea puciului eşuat.

 

 

Mai multe publicaţii proguvernamentale acuză Washingtonul că nu se grăbeşte să dea curs solicitării Ankarei de a-l extrăda pe Gulen. "Protectorul lui Gulen" titrează cotidianul Aksam (Seara), care îi reproşează vizita "târzie", după puciul eşuat de luna trecută.

 

Ziarul Gunes (Soare) subliniază că "Guvernul turc şi 79 de milioane de turci aşteaptă măsuri concrete" de la Wasahington şi adaugă că lui "Biden i se va cere să se comporte ca un aliat".

 

Ziarul proguvernamental Star scrie că Biden va fi nevoit să dea explicaţii pentru susţinerea Statelor Unite faţă de "Organizaţia Teroristă Fetullah Gulen" (FETO). Karar apreciază că vizita vicepreşedintelui american va deschide un nou capitol în relaţiile bilaterale, dar subliniază că este necesar ca Washingtonul să arate că susţine Turcia.

 

Cotidianul proguvernamental Milliyet publică un editorial semnat de către Biden, în care îi laudă pe turci că au oprit tentativa de lovitură de stat. El apreciază că acuzaţii potrivit cărora extrădarea lui Gulen este o problemă pur politică "dăunează" relaţiilor bilaterale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22