Pe aceeași temă
Ministerul de Interne și Agenția pentru Securitate Națională au lansat o operațiune comună vizând depistarea și reținerea imigranților ilegali și traficanților de persoane, în regiunile aflate pe ruta de imigrație ilegală dinspre Turcia spre Serbia: Burgas, Iambol, Haskovo, Pazargik, Vrața, Montana și Vidin.
Operațiunea a fost declanșată în urma unei reuniuni de urgență privind securitatea, după atentatele sângeroase de la Paris.
Totodată, Ministerul de Interne a anunțat călătorii că se pot aștepta la întârzieri din cauza introducerii controlului total la frontierele Bulgariei care sunt și granițe externe ale Uniunii Europene, respectiv cele cu Turcia, Macedonia și Serbia, precum și pe aeroportul internațional din Sofia, a relatat Novinite.
***
***
În atentatele ce au avut loc vineri la Paris, s-au înregistrat 129 de morți și 352 de răniți sunt internați în spitale, iar dintre aceștia din urmă 99 se află în stare foarte gravă, potrivit ultimelor date oficiale.
Atacurile au fost comise de trei echipe de terorişti tineri, foarte bine coordonate și care au acționat concomitent, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins.
Prima echipă, compusă din trei kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, unde se juca meciul amical dintre Franța și Germania și era prezent și președintele Franței.
Cea de-a doua echipă se afla la bordului unui autoturism Seat Leon, negru și a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo închiriat din Belgia, este cea care a ucis cel puțin 82 de persoane la sala de spectacole Bataclan.
Arestări în Belgia
Patru persoane având legătură cu atentatele din Paris au fost arestate în Bruxelles, în cartierul Molenbeek, unde au mai locuit în trecut și alți teroriști.
Un bărbat care a închiriat un autoturism utilizat de terorişti a fost arestat la frontiera cu Belgia.
A fost identificat unul dintre teroriști
Unul dintre atacatorii de la Bataclan este Ismail Omar Mostefai, născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, provine dintr-o familie emigrată din Algeria și avea doi frați și două surori.
Ar fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 și 2014.
Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis.
Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.
"El a făcut obiectul unei fișe S în 2010 pentru radicalizare, dar nu a fost niciodată implicat într-un dosar de filieră sau asociație criminală în legătură cu o organizație teroristă", a explicat procurorul general al Parisului, precizând că nu a fost niciodată încarcerat.
Potrivit postului de televiziune citat, Omar frecventa des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir. Tatăl și unul dintre frații acestuia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Direcției Antiteroriste a Poliției (SDAT) din Levallois Perret, la periferia Parisului, unde au fost interogați pentru a stabili dacă erau la curent cu activitățile lui Omar.
Locuințele celor două rude ale lui Omar, în Romilly sur Seine (Eure et Loir) și în Bondoufle (Essonne), au fost percheziționate sâmbătă.
Fiind vorba de un caz de terorism, cei doi ar putea fi reținuți până la 96 de ore înainte de a fi trimiși în fața unui judecător. Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliție, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate.
Însă, potrivit cotidianului francez Le Parisien, el s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriștii din Paris. "Este o nebunie, un vis urât", ar fi declarat el polițiștilor care îl anchetau, cărora le-a mai spus că nu ținea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor "certuri în familie", dar știa că a fost în Algeria, țara de origine a familiei Mostefai.