Orban, amenințat de PPE cu suspendarea drepturilor Ungariei în UE, după închiderea CEU

Dora Vulcan | 07.04.2017

Premierul ungar Viktor Orban a fost amenințat de PPE cu declansarea articolului 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea drepturilor unui stat membru daca incalca valorile si principiile UE. Avertismentul urmează închiderii de către Orban a Universității Central Europene și a campaniei agresive anti UE.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "PPE va discuta si analiza situatia FIDESZ si a Ungariei pe 29 aprilie. PPE va urmari si rezultatul analizei Comisiei Europene despre legalitatea initiativei legislative din Ungaria (care a dus la inchiderea CEU - n.red.). Daca aceasta situatie persista in Ungaria, articolul 7 ar putea fi luat in discutie", a declarat Siegfried Muresan, purtător de cuvânt al PPE, pentru HotNews.ro.

 

 

 

 Muresan si-a continuat avertismentul la adresa Ungariei, facand referire si la referendumul anti-UE anuntat de Orban, sub sloganul Sa oprim Bruxelles-ul: "Ungaria vrea sa se bucure in continuare de toate beneficiile apartenentei la UE, inclusiv dreptul de a trai si calatori oriunde in Europa, dreptul de a munci si de a studiu oriunde in UE, precum si miliardele de euro venite sub forma de fonduri UE?"

 

 

 

Pana acum, liderii UE si PPE au tolerat cele mai multe dintre derapajele anti-democratice ale liderului maghiar. Iesirea dura a purtatorului de cuvant al PPE semnaleaza insa o schimbare de atitudine a popularilor, asa cum o facuse si presedintele Joseph Daul intr-o serie de mesaje pe Twitter in urma cu doua zile.

 

 

 

Activarea articolului 7 este apanajul Consiliului UE, unde e nevoie de patru cincimi din numarul voturilor. Parlamentul European poate insa pune presiune politica pe un asemenea subiect, iar Partidul Popular European, cel mai numeros din Parlamentul European, are ca membri numerosi lideri ai statelor membre.

 

 

 

 

Background

 

 

 

 

 Noua legislatie a fost adoptata in procedura accelerata cu 123 de voturi pentru si 38 impotriva.

 

Legea prevede retragerea licentelor pentru institutiile de invatamant externe care nu au un campus in tara de origine. 

 

Aceasta dispozitie pare sa vizeze direct CEU, o institutie anglofona creata in Ungaria dupa caderea comunismului pentru a promova "buna guvernanta, dezvoltarea durabila si transformarea sociala".

 

 Orban, un admirator declarat al presedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat CEU ca "insala" legea ungara.

 

Amenintarile la adresa universitatii au starnit o vasta miscare de mobilizare in ultimele zile. Peste 900 de universitari din intreaga lume, printre care si 18 laureati ai premiului Nobel, au semnat o petitie in care cer retragerea legii, o cerere sustinuta si de Washington.

 

Duminica, circa 10.000 de oameni au manifestat la Budapesta in semn de sustinere a unviersitatii si o noua manifestare este prevazuta marti dupa-amiaza.

 

CEU este clasificata intre primele 50 cele mai bune universitati din lume in stiinte politice, potrivit QS World University Rankings.

 

Orban a asigurat luni ca este "pregatit sa negocieze cu SUA" subiectul viitorului universitatii, care are termen pana in februarie 2018 sa se conformeze legii.

 

Textul legislativ prevede ca universitatile din tara care nu apartin UE nu pot decerna diplome unguresti decat in cadrul unui acord intre guvernele nationale.

 

Nascut in Ungaria, George Soros a devenit unul dintre inamicii declarati ai lui Viktor Orban dar si al Rusiei si mai multor lideri din Europa centrala si din Balcani, care il acuza ca se amesteca in afacerile interne ale acestor tari prin intermediul organizatiilor pe care le finanteaza.

 

Orban a beneficiat si el de o bursa Soros in anii 1980.

 

 

 

 

 

 

Chestionarul intitulat „Să oprim la Bruxelles-ul“, a fost trimis fiecărui cetățean acasă, a anunțat pe pagina guvernului un reprezentant al guvernului, citat de AFP. 

 

”Marile decizii și marile bătălii sunt pe cale să înceapă și Ungaria nu poate ieși victorioasă decât dacă are sprijinul întregii țări”, a spus Bence Tuzson, șef de cabinet al primului ministru.

 

Chestionarul este format din șase întrebări, toate concentrându-se pe problema imigrației. Tuzson anunță pe pagina sa de la guvern că chestionarul trebuie trimis înapoi până pe 20 mai.

 

„Ce ar trebui să facă Ungaria atunci când, în ciuda unei serii recente de atacuri teroriste în Europa, Bruxelles-ul dorește să o forțeze să admită migranți care au intrat ilegal?“ Este una dintre întrebările care, ca răspuns, oferă posibilitatea de a alege între „permite acestor migranți să se deplaseze liber în interiorul țării“ sau „ține sub supraveghere până când autoritățile vor lua o decizie cu privire la situația lor”.

 

Guvernul prim-ministrului naționalist Viktor Orban a ordonat deja, cu reguli care au intrat în vigoare săptămâna trecută, detenția pe termen nedefinit a migranților în tabere la graniță.

 

O altă problemă se referă la organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri), care, conform guvernului, sprijinlă migrația ilegală și „interferează“ în afacerile interne ale țării.

 

De luni de zile, guvernul ungar încearcă să suprime diverse ONG-uri despre care spune că sunt ale unor „activiști mercenari“ - în special cele fondate de miliardarul de origine ungara George Soros.

 

În 2015, o „consultare națională“ de același tip a fost făcută pe tema „imigrației și a terorismului.“ Acesta a fost criticată pe scară largă, inclusiv de către Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, care au văzut un risc de consolidare a xenofobiei în țară.

 

În octombrie anul trecut un referendum organizat de Orban împotriva cotelor de refugiați impuse de UE a obținut  votul majorității dar nu a fost aprobat din cauza participării scăzute la vot.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22