Pe aceeași temă
„Am făcut o evaluare, iar situația generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie", a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus. El a adăugat că totuși crede că epidemia poate fi controlată.
Niveluri alarmante de propagare și inacțiune
El și-a exprimat totodată profunda îngrijorare față de „nivelurile alarmante de inacțiune” ale comunității internaționale în fața „nivelurilor alarmante de propagare” a epidemiei cu noul coronavirus.
„În zilele și săptămânile ce vin, ne așteptăm să vedem crescând numărul de cazuri, numărul de decese și numărul de țări afectate”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus în conferința de presă.
Principalele declarații ale șefului OMS:
În ultimele două săptămâni, numărul de cazuri de COVID-19 în afara Chinei a crescut de 13 ori și numărul de țări afectate s-a triplat.
În prezent, există peste 118.000 de cazuri confirmate în 114 țări iar 4.291 de oameni și-au pierdut viața și alte mii se află în stare gravă.
În zilele și săptămânile următoare, așteptăm să vedem numărul de cazuri COVID-19, numărul de decese și numărul de țări afectate să urce și mai mult
OMS a evaluat acest focar de infectii în ultimul timp și suntem profund preocupați atât de nivelurile alarmante de răspândire și de severitate, cât și de nivelurile alarmante de inacțiune
Prin urmare, am ajuns la concluzia că COVID-19 poate fi caracterizat ca o pandemie
Pandemia nu este un cuvânt pe care să-l folosim ușor sau isresponsabil. Este un cuvânt care, dacă este folosit greșit, poate provoca frică nejustificată sau acceptare nejustificată a faptului că lupta s-a încheiat, ceea ce duce la suferință inutilă și moarte
Descrierea situației ca pandemie nu schimbă evaluarea OMS asupra amenințării pe care o prezintă acest coronavirus. Nu schimbă ceea ce face OMS și nu schimbă ceea ce ar trebui să facă țările.
Nu am mai avut până acum o pandemie provocată de un coronavirus. Și nu am mai avut până acum o pandemie care să poate fi ținută sub control în același timp.
OMS a solicitat în fiecare zi ca țările să ia măsuri urgente și agresive.
Am tras semnalul de alarmă tare și clar
Așa cum am spus luni, doar analizarea numărului de cazuri confirmate cu Covid-19 și a numărului de țări afectate nu reprezintă imaginea completă
Din cele 118.000 de cazuri COVID19 raportate la nivel global în 114 țări, peste 90 la sută din cazuri sunt înregistrate doar în patru țări, iar în două dintre acestea au scăzut semnificativ numărul de persoane nou infectate.
81 de țări nu au raportat niciun caz Covid19, iar în 57 de țări au fost raportate sub 10 cazuri.
Dacă țările detectează, testează, tratează, izolează, monitorizează și își mobilizează oamenii ca răspuns la epidemie, cazurile depistate în faza incipientă de transmitere a Covid-19 pot fi împiedicate ca să devină clustere, iar acele grupuri să devină vectori de infectare a comunității.
Mai multe țări au demonstrat că acest virus poate fi suprimat și controlat.
Suntem recunoscători pentru măsurile luate în Iran, Italia și Coreea de Sud pentru a încetini răspândirea virusului și a controla epidemiile de COVID19 ale acestora.
Știm că aceste măsuri afectează foarte mult societățile și economiile, la fel ca și în China.
Toate țările trebuie să ajungă la un echilibru între protejarea sănătății, minimizarea perturbărilor economice și sociale și respectarea drepturilor omului
Mandatul OMS este sănătatea publică. Dar lucrăm cu mulți parteneri din toate sectoarele pentru atenuarea consecințelor sociale și economice ale acestei pandemii Covid19
Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va atinge fiecare sector - deci fiecare sector și fiecare individ trebuie să fie implicați în lupta