Panama Papers. Mossack Fonseca denunţă scurgerea de informaţii care a privit şi România

E.b. | 06.10.2016

Cabinetului panamez de avocatură Mossack Fonseca, care s-a aflat în centrul unui imens scandal de evaziune fiscală dezvăluit de "Panama Papers", a denunțat miercuri o "campanie" internațională pentru a păta imaginea țării, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 
 

Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca publicate în aprilie au scos la lumină modul în care acest cabinet de avocatură a înființat societăți offshore în întreaga lume, în unele cazuri pentru a facilita frauda fiscală sau comerțul ilicit.

 

"La șase luni după atacul coordonat de ICIJ (Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație), nici cabinetul de avocatură, nici colaboratorii săi nu au fost acuzați de nicio infracțiune, în nicio parte a lumii", a subliniat Mossack Fonseca într-un comunicat, conform Agerpres.

 

"Este clar că intenția de a fura informații de la Mossack Fonseca a fost mai mult mediatică decât legală și că este vorba despre o campanie dăunătoare pusă la cale pentru a păta imaginea țării", a adăugat documentul.

 

După izbucnirea acestui scandal, autoritățile din Panama au fost aspru criticate, în special de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru că nu au acționat suficient împotriva evaziunii fiscale. Panama Papers, cea mai mare scurgere de informații din istorie, prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste o sută de cetățeni români, conform Rise Project, care a publicat, pe site-ul propriu o listă cu peste 60 de oameni de afaceri din România care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca.

 

"Documentele făcute publice de John Doe și analizate de noi au scos la suprafață afaceri subterane care explică, astăzi, evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am înțeles mai bine legăturile din România dintre Țiriac și Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truică și Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanți afaceriști israelieni din lume, Elan Schwartzenberg și magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur și unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din România", scriau, de curând, jurnaliștii de la Rise Project

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22