Papa Francisc a început vizita istorică de trei zile în Irak: O datorie față de o țară martirizată

Laurentiu Gheorghe | 05.03.2021

Papa Francisc a sosit vineri la Bagdad, în prima vizită a unui suveran pontif în Irak, unde se va întâlni cu greu încercata comunitate creştină din această ţară, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

Creştinii au fost persecutaţi în mod brutal de către jihadiştii din gruparea teroristă Stat Islamic, care a ocupat părţi din teritoriul irakian timp de trei ani, aminteşte agenţia citată.

Aşa cum era prevăzut, avionul companiei Alitalia a aterizat pe aeroportul din Bagdad în jurul orei locale 14:00 (11:00 GMT).

Papa Francisc este aşteptat duminică la Erbil, în Kurdistanul irakian, unde va oficia o slujbă pe un stadion.

Din cauza coronavirusului dar și din cauza temerilor legate de securitate, această vizită reprezintă cea mai „periculoasă” călătorie a Papei Francisc. În vârstă de 84 de ani, suveranul pontif a insistat să efectueze această călătorie pe care a numit-o o „datorie”.

„Este o călătorie emblematică și este o datorie pe care o am față de o țară care a fost martirizată atâta vreme”, a spus Papa. El a adăugat că irakienii creștini „nu mai pot fi dezamăgiți a doua oară”, făcând referire la o călătorie planificată dar anulată a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999. Atunci, discuțiile între Vatican și liderul irakian de atunci, Saddam Hussein, au eșuat.

Papa vine în Irak pentru a oferi sprijin comunității creștine foarte mici din țară, o comunitate care s-a micșorat din ce în ce mai mult în ultimii ani în condițiile instabilității generalizate din această regiune a Orientului Mijlociu. De asemenea, Papa va lucra și la comunicarea și dialogul inter-religios.

În cele două decenii de la anularea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea, comunitatea creștină din Irak, una dintre cele mai vechi din lume, a scăzut de la 1,4 milioane de membri, la aproximativ 250.000, adică mai puțin de 1% din populație.

„Nu pot sa nu-i amintesc pe yazidi, victime nevinovate ale barbariilor smintite si inumane, persecutati din cauza apartenentei lor religioase, ale caror identitate si supravietuire au fost amenintate", a subliniat el in acest discurs sustinut in fata autoritatilor irakiene.

In alocutiunea sa, Suveranul Pontif a aratat cu degetul coruptia din Irak, Mesopotamia antica, "leaganul civilizatiei".

„Trebuie in acelasi timp sa edificam justitia, sa crestem cinstea, transparenta si sa consolidam institutiile" in vederea "luptei impotriva plagii coruptiei, abuzurilor de putere si ilegalitatii", a subliniat liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lume.

Papa argentinian si-a exprimat, la vremea respecitva, sustinerea fata de tineri manifestanti irakieni, in cadrul unei revolte impotriva coruptiei, reprimata in sange la sfarsitul lui 2019.

In favoarea unitatii intr-o tara musulmana, in care crestinii mai reprezinta doar 1% din cele 40 de milioane de locuitori, Papa Francisc a pledat ca "nimeni sa nu fie considerat cetatean de clasa a doua".

„Este indispensabil sa se asigure participarea tuturor grupurilor politice, sociale si religioase si sa se garanteze drepturile fundamentale ale tuturor cetatenilor", a pledat Francisc.

Presedintele irakian Barham Saleh a declarat, la randul sau, ca il primeste pe Papa ca pe un "invitat special".

In conditii de securitate dure si circuland singur si cu masca, in cadrul unei izolari impotriva covid-19, Suveranul Pontif, in varsta de 84 de ani, a venit in Irak ca "pelerin al pacii", sa aduca alinare uneia dintre cele mai vechi comunitati crestine din lume, afectate de violenta si saracie.

In cadrul sejurului sau - care se incheie luni, dupa parcurgerea a 1.455 de kilometri, in principal aerian, in vederea evitarii unor zone in care se ascund in continuare jihadisti - Papa urmeaza sa intinda o mana musulmanilor, printr-o inttlnire cu marele ayatollah Ali Sistani, cea mai inalta autoritate religioasa pentru numerosi siiti din Irak si din lume.

Papa a evocat toate subiectele fiebinti din Irak, in fata oficialilor de cel mai inalt rang din tara, in frunte cu Barham Saleh.

Dupa aceasta etapa politica, Francisc incepe partea spirituala si populara a vizitei sale.

In privinta amestecurilor straine, Suveranul Pontif indeamna „natiunile" "sa nu impuna interese politice sau ideologice" Irakului.

Programul vizitei Papei, ambitios, incepe cu o rugaciune la Catedrala Maicii Domnului a Ajutorului Perpetuu, vineri seara.

Aceasta biserica catolica, situata in centrul Bagdadului, a fost, de Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, in 2010, teatrul unei luari de ostatici sangeroase a unor crestini, soldata cu 53 de morti.

Papa urmeaza sa efectueze apoi vizite la Najaf, Ur, Erbil, Mosul, Qaraqosh, unde urmeaza sa vada doar cateva sute de persoane, cu exceptia une islujbe, duminica, pe un stadion, la Erbil, in Kurdistan, la care urmeaza sa asiste cateva mii de credinciosi.

Bagdadaul da asigurari ca a luat toate masurile de securitate "terestre si aeriene".

Iar intr-un gest nesperat al unei destinderi in tensiunile iraniano-americane latente in Irak, una dintre gruparile care a revendicat unele tiruri de racheta vizand interese americane a anuntat un armistitiu pe timpul vizitei Papei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22