Papa Francisc și Patriarhul Kirill deplâng pierderea unității dintre catolici și ortodocși

Silvia Simion | 13.02.2016

Intalnirea a avut loc la Havana și ar putea deveni un pas urias spre vindecarea unui rupturi de un milieniu dintre ramura occidentala si cea estica a crestinismului, care s-au despartit prin Marea Schisma din 1054.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Declaratia comuna a liderilor celor mai mari confesiuni crestine

 

Papa Francisc si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, au semnat o declaratie comuna la finalul primei intalniri intre liderii celor mai mari confesiuni crestine dupa aproape o mie de ani, care a avut loc la Havana, potrivit AFP, citat de ziare.com.

 

Speranta in restabilirea unitatii

 

- Suntem divizati de ranile provocate de conflicte dintr-un trecut indepartat sau recent, de divergente, mostenite de la stramosii nostri, in intelegerea si explicarea credintei noastre in Dumnezeu.

 

- Deplangem pierderea unitatii, consecinta a slabiciunii umane si a pacatului (...) Constienti ca raman numeroase obstacole de depasit, speram ca intalnirea noastra sa contribuie la restabilirea acestei unitati dorite de Dumnezeu, pentru care s-a rugat Iisus Hristos.

 

- Nu suntem concurenti, ci frati: de la aceasta conceptie trebuie sa purceada toate actiunile noastre unul fata de celalalt si fata de restul lumii exterioare.

 

- Speram ca intalnirea noastra va contribui, de asemenea, la reconciliere acolo unde exista tensiuni intre greco-catolici si ortodocsi.

 

Persecutia crestinilor

 

- Privirea noastra se indreapta spre toate regiunile lumii unde crestinii sunt supusi persecutiilor. In numeroase tari din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord, fratii si surorile noastre intru Hristos sunt exterminati in familii, orase si sate intregi. Bisericile lor sunt distruse si jefuite in mod barbar, obiectele lor sfinte sunt profanate, monumentele lor, distruse.

 

- In Siria, Irak si in alte tari din Orientul Mijlociu, observam cu durere exodul masiv al crestinilor de pe pamantul de unde a inceput sa se raspandeasca credinta noastra si unde au trait din vremea apostolilor impreuna cu alte comunitati religioase.

 

-Lansam un apel comunitatii internationale la actiuni urgente pentru a impiedica izgonirea crestinilor din Orientul Mijlociu.

 

-Incercarile de justificare a actiunilor criminale prin sloganuri religioase sunt absolut inacceptabile. Nicio crima nu poate fi comisa in numele Domnului.

 

Libertatea religioasa si Europa

 

- Suntem preocupati de limitarea actuala a drepturilor crestinilor, chiar discriminarea lor, atunci cand unele forte politice, ghidate de ideologia unui secularism atat de adesea agresiv, depun eforturi sa ii impinga la periferia vietii publice.

 

- Ramanand deschisi la contributia altor religii la civilizatia noastra, suntem convinsi ca Europa trebuie sa ramana fidela radacinilor sale crestine.

 

- Indemnam crestinii europeni din Rasarit si Occident sa se uneasca pentru a marturisi impreuna pe Hristos si Evanghelia, pentru ca Europa sa isi pastreze sufletul sau format in doua mii de ani de traditie crestina.

 

Situatia din Ucraina

 

- Deplangem confruntarea din Ucraina care a dus la pierderea a multe vieti omenesti, a provocat numeroase rani locuitorilor pasnici si a plasat societatea intr-o grava criza economica si umanitara.

 

- Indemnam toate partile implicate in conflict la prudenta, solidaritate sociala si actiune in favoarea pacii.

 

Conflicte si terorism

 

- Adresam un apel din inima tuturor partilor care pot fi implicate in conflicte sa dea dovada de bunavointa si sa se aseze la masa negocierilor.

 

- Este necesar ca intreaga comunitate internationala sa depuna toate eforturile posibile pentru a pune capat terorismului cu ajutorul actiunilor comune si coordonate

 

Inegalitati si migranti

 

-Privirea noastra se indreapta spre persoanele care se afla in pericol, care traiesc in conditii de nevoie extrema si de saracie, in timp ce sporesc bogatiile materiale ale omenirii.

 

- Nu putem ramane indiferenti la soarta milioanelor de migranti si de refugiati care bat la poarta tarilor bogate.

 

Familie si casatorie

 

- Suntem ingrijorati de criza familiei in mai multe tari.

 

- Casatoria este o scoala de dragoste si fidelitate. Ne exprimam regretul ca alte forme de coabitare sunt in prezent puse pe acelasi plan cu aceasta uniune.

 

Avort si sfarsitul vietii

 

- Lansam un apel tuturor la respectarea dreptului inalienabil la viata. Milioane de copii sunt privati de insasi posibilitatea de a veni pe lume.

 

- De asemenea, suntem preocupati de dezvoltarea tehnologiilor de reproducere biomedicala, pentru ca manipularea vietii umane este un atac la bezele existentei omului, creat dupa chipul lui Dumnezeu.

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill a sosit joi la Havana pentru intalnirea cu papa Francisc, o intrevedere istorica, prima de la schisma dintre Bisericile din Orient si Occident in 1054, noteaza AFP.

 

Cei doi lideri religiosi ai crestinismului s-au imbratisat la inceputul intalnirii, imaginea de mai jos fiind preluata de catre Revista 22 de pe pagina oficiala Facebook a publicatiei L Obsservatore Romano.

 

Patriarhul rus si Papa Francisc au facut un apel catre comunitatea internationala pentru a opri exterminarea crestinilor din Orientul Mijlociu.

 

 

 

 

sursa foto: L Obsservatore Romano, Facebook

 

Dupa ce s-au sarutat pe obraz de mai multe ori, cei doi au purtat o scurta discutie, zambind in fata fotoreporterilor aflati intr-un salon al Aeroportului Jose Marti din Havana, relateaza ziare.com.

 

"In sfarsit, ne intalnim, suntem frati", si-a exprimat bucuria papa Francisc, afirmand: "Este foarte clar ca aceasta este vointa lui Dumnezeu".

 

 

"Acum, lucrurile sunt mai clare", a declarat la randul sau patriarhul rus.

 

Papa Francisc si patriarhul Kirill s-au retras apoi in compania interpretilor si a responsabililor care au pregatit aceasta intalnire in cel mai mare secret: mitropolitul Ilarion, directorul relatiilor externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, si cardinalul elvetian Kurt Koch, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor.

 

Cei doi lideri spirituali si-au propus sa discute aproximativ doua ore inainte de a semna o lunga declaratie comuna care va aminti despre persecutarea crestinilor si apararea valorilor crestine in lume.

 

Aceasta intrevedere intre papa Francisc, in drum spre Mexic, si patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, sosit cu o zi inainte in Cuba, este prima intre un sef al Bisericii Romano-Catolice si patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe din lume (130 de milioane din totalul celor 250 de milioane de crestini ortodocsi) de la schisma dintre Roma si Constantinopol din 1054.

 

Papa Francisc a avut intalniri cu patriarhul ecumenic Bartolemeu, cu reprezentanti ai confesiunii protestante, dar si cu liderul Bisericii Anglicane, in cadrul a ceea ce pare a fi o strategie in privinta realizarii unitatii crestine.

 

La sosire, vineri dupa-amiaza, la bordul unui avion al guvernului rus, Kirill a fost intampinat pe aeroportul Jose Marti de presedintele cubanez Raul Castro. Patriarhul rus incepe in Cuba un turneu in America Latina de 11 zile, pe parcursul caruia se va duce de asemenea in Paraguay si Brazilia. La randul sau, papa Francisc a facut o escala in Cuba in drum spre Mexic, discutiile dintre cei doi lideri religiosi urmand sa dureze circa 3 ore.

 

Vladimir Putin ar putea profita de pe urma intalnirii intre papa Francisc si patriarhul Kirill

 

Intalnirea intre papa Francisc si patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse nu ar fi putut sa existe fara acordul presedintelui rus Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin ar putea fi unul dintre cei care sa beneficieze de pe urma ei, spun diplomati si analisti citati de Reuters.

 

"Nu exista nicio urma de indoiala ca Kremlinul a luat parte la luarea acestei decizii", spune Gleb Pavlovski, un analist politic si fost consilier al Kremlinului. "In caz contrar, intalnirea nu s-ar fi putut produce."

 

Putin s-a aliat indeaproape cu Biserica Ortoxa Rusa, ceea ce face ca intalnirea privata de vineri sa fie nu doar un eveniment religios ci si unul incarcat politic - mai ales intr-un moment in care relatiile Rusiei cu Occidentul sunt puse in dificultate din cauza Ucrainei si a Siriei.

 

"Putin vede in mod clar valoarea relatiei sale cu Biserica Ortodoxa Rusa si relatia Bisericii Ortodoxe Ruse cu papa", a declarat un diplomat sub protectia anonimatului.

 

Liderul de la Kremlin "intelege ca papa este un jucator important pe scena mondiala si cred ca ar fi bucuros sa aiba posibilitatea de a folosi imbunatatirea relatiilor dintre Vatican si Biserica Ortodoxa Rusa pentru ca punctul de vedere al Kremlinului sa ajunga la Vatican", sustine diplomatul.

 

Alexander Volkov, purtatorul de cuvant al bisericii ruse, a declarat ca, in timp o declaratie comuna se va concentra pe crestinii persecutati din Orientul Mijlociu, subiectul tensiunilor dintre Rusia si Occident ar putea fi discutat in cadrul intrevederii.

 

"Acesta este unul dintre subiectele fierbinti si putem sa presupunem ca va fi reflectat in dialog. Nu poate fi exclus", a afirmat Volkov.

 

Un papa diferit, legaturi mai apropiate

 

Relatiile dintre Moscova si Vatican s-au imbunatatit treptat dupa decesul papei Ioan Paul al II-lea (in 2005), venit dintr-o traditie poloneza in care ramanea intelenita o suspiciune istorica fata de Rusia, noteaza HotNews. Papa Francisc este un argentinian fara niciun bagaj istoric asociat diviziunii Europei pe linia est-vest dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.

 

In 2013, Moscova s-a aratat multumita dupa ce papa Francisc s-a opus propunerii unei interventii militare conduse de SUA in Siria, un aliat cheie al Rusiei.

 

Anul trecut, catolicii din Ucraina l-au acuzat pe papa Francisc ca a avut o atitudine prea ingaduitoare fata de Moscova cand a descris violentele din estul Ucrainei drept un "fratricid", in conditiile in care ei le vedeau mai degraba ca un produs al agresiunii externe.

 

Un comentator sustine ca parerile papei ar putea fi "estompate de corectitudine ecumenica" in sperantele unei intalniri cu Kirill.

 

Intr-un interviu acordat Reuters, cardinalul Kurt Koch, seful biroului de unitate crestina de la Vatican, a raspuns evaziv cand a fost intrebat daca intalnirea l-ar putea ajuta pe Putin: "Cred ca Putin este de acord cu reuniunea, insa nu pot spune mai multe".

 

Ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeiev, a declarat ca cele doua Biserici au organizat intalnirea insa ca ea ar putea "ajuta politicieni si diplomati" sa decida asupra unor politici.

 

"Cele doua Biserici au inteles clar ca toate amenintarile si provocarile din lume le afecteaza pe ambele, iar cooperarea trebuie sa fie imbunatatita pentru a lupta impotriva nationalismului si terorismului", a declarat acesta pentru Reuters.

 

Intalnirea vine dupa doi ani de contacte secrete in Roma, Moscova si Havana, au declarat surse diplomatice si de la Vatican.

 

Acordul pentru o intalnire a fost negociat toamna trecuta, insa Biserica Ortodoxa Rusa a vrut sa tina ascuns acest lucru timp de mai multe luni, a declarat o sursa de la Vatican.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22