Pe aceeași temă
În a doua sa zi în Kazahstan, Papa Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii.
Congresul este marcat de absența ostentativă a lui Kirill. El trebuia să participe, dar ulterior s-a retras. Biserica Ortodoxă Rusă a trimis totuși o delegație.
„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului", a spus Francisc, vorbind la o masă rotundă uriașă din Palatul Independenței, o structură modernă uriașă din oțel și sticlă din capitala fostei republici sovietice.
„Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare", a spus el.
Papa, care la începutul acestui an a spus că Kirill nu poate fi „băiatul de altar" al lui Vladimir Putin, a declarat la conferință: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!"
Kirill a sprijinit cu entuziasm invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numește decadent. Poziția sa a provocat o ruptură cu Vaticanul și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe cu Biserica Ortodoxă Rusă.
De altfel, chiar marți, Patriarhul Kirill le-a cerut rușilor să se roage pentru Vladimir Putin și pentru comandanții militari și politicienii țării, „care au nevoie de ajutor divin pentru a lua deciziile corecte în războiul din Ucraina”, a spus patriarhul.
„Astăzi, trăim un moment foarte dificil, așa că rugăciunea noastră este una specială. Ne rugăm pentru șeful statului nostru și comandantul suprem, Vladimir Vladimirovici Putin, care poartă o responsabilitate deosebită. Rugăciunea noastră este și pentru toți comandanții militari și cei care dețin puterea. Marii cneji de care ne amintim astăzi, Alexandr Nevski și Daniel al Moscovei, au reușit să îmbine misiunea politică, misiunea militară, conducerea trupelor și a armatei cu sfințenia lor. Și poate că acea combinație este o garanție că o țară care are acest tip de conducere nu va comite niciodată crime militare”, a fost mesajul patriarhului, potrivit Digi24.
Forțele invadatoare rusești au pierdut în ultimele două săptămâni peste 1.800 de soldați în sudul Ucrainei, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk.
Mai mult decât atât, rușii au pierdut în același interval de timp peste 100 de tancuri, 500 de vehicule blindate, două avioane și două elicoptere. Conform aceleași surse.