Paradise Papers.Vizați:regina Marii Britanii, apropiații lui Trump și Trudeau, Apple, Nike

Dora Vulcan | 06.11.2017

13 milioane de documente demasca legaturi dintre Rusia si miliardari din anturajul presedintelui SUA Donald Trump, afacerile secrete ale apropiatilor premierului canadian Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Elisabeta a II-a dar si ale altor peste 120 politicieni din intreaga lume.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Cel mai greu nume de pe listă este cel al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Proprietatea privată a suveranei ar fi transferat într-un cont offshore din insulele Cayman şi Bermuda - 10 milioane de lire sterline, scrie Rise Project. Regina Elisabeta a II-a ar fi investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.

 

Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o.

 

Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.

 

Una dintre retelele offshore duce catre secretarul american pentru comert, miliardarul Wilbur Ross. Incepand cu 2014, o companie de transport naval la care este actionar a obtinut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin. Cel putin 12 consilieri, membri de cabinet si finantatori importanti ai lui Donald Trump apar in documentele secrete", se scrie in investigatie.

 

Două instituții de stat din Rusia cu legătură apropiate de Vladimir Putin au făcut investiții „substanțiale” în Twitter și Facebook printr-un asociat al lui Jared Kushner, ginerele președintelui Donald Trump. Este vorba despre magnatul Yuri Milner.

 

Documentele vin într-un context cât se poate de neplăcut pentru adminstrația Trump, care este acuzată deja de legături cu Rusia, însă noile dezvăluiri pun subiectul într-o nouă lumină.

 

În 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner a acționat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși, precizează Rise Project.

 

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporație rusă cu operațiuni în România, a înființat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner și care a deținut acțiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, același Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner, scrie The Guardian.

 

Un purtător de cuvânt al fondului de investiții deținut de Milner a confirmat că VTB s-a folosit de fond pentru a investi în Twiter. Milner a declarat, într-un interviu, că nu a știut de implicarea Gazprom în afacerile sale, dar și că ar fi investit banii săi în afacerea Kushner.

 

Într-un final, companiile deținute de Yuri Milner auajuns să dețină peste 8 procente din Facebook și 5 la sută din Twitter.

 

Facebook, Twitter și alte rețele de socializare au devenit un subiect important în ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut din SUA.

 

Vizat este și un apropiat al premierului Canadei s-a folosit la rândul lui de paradisurile fiscale.

 

Documentele arata cat de conectat e sistemul financiar offshore in politica dar si in lumea corporatiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar si alte companii globale care incearca sa evite plata taxelor prin tot felul de artificii. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22