Pe aceeași temă
"Exista un grup de state din cadrul NATO care au drept miza confruntarea militara cu Rusia. Aceste state sunt tarile baltice, Romania, Polonia, Marea Britanie si Statele Unite", a spus Alexei Pushkov, presedintele Comitetului International al Dumei de Stat, intr-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaya Gazeta.
Potrivit acestuia, Moscova ar trebui sa traduca acest lucru intr-un semnal ca reluarea relatiilor cu NATO este in afara agendei, intr-un viitor apropiat.
"Cel putin pana cand NATO isi va abandona noua strategie de extindere a instalarii (n.r. bazelor militare) si de intimidare a Rusiei, pana cand va reveni la Actul Fondator semnat in 1997 (n.r. document privind privind relatiile, cooperarea si securitatea NATO-Rusia), pana cand le face sa inteleaga pe tinerele natiuni europene care doresc cearta ca nu vor fi lasate niciodata sa tarasca Alianta intr-un potential conflict cu Moscova", a spus el.
Parlamentarul a respins, de asemenea, declaratiile facute de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit carora Alianta Nord-Atlantica va mentine un dialog cu Rusia si ca aceasta face apel la reluarea activitatii Consiliului NATO-Rusia.
"Toate declaratiile facute de Stoltenberg, potrivit carora activitatea Consiliului NATO-Rusia trebuie reluata, ca Alianta vrea mai mult dialog - aceste lucruri nu sunt nimic altceva decat o frunza de smochin care are rolul de a acoperi intensificarea prezentei militare NATO la granita cu Rusia si pregatirea pentru noi decizii agresive la summitul de la Varsovia", a mai spus Alexei Pushkov.
Politicianul a mentionat, de asemenea, ca instalarea bazelor NATO in Polonia si intensificarea prezentei militare in tarile baltice nu sunt in concordanta cu afirmatiile lui Stoltenberg.
Acesta si-a exprimat convingerea ca activitatea NATO are rolul de a crea o noua realitate geopolitica si ca Alianta Nord-Atlantica incearca sa supuna statul rus unei presiuni politico-militare constante si prin urmare, sa ii diminueze influenta.
"Prin intermediul acestor presiuni se fac incercari pentru a ne priva de independenta, pentru a ni se restrictiona suveranitatea, cum s-a intamplat in anii '90. Insa Rusia de astazi nu va fi niciodata de acord cu asta", a mai subliniat acesta.