Paris: 150 de lideri negociaza limitarea încălzirii la 2°C fata de era preindustriala

Paul Cristescu | 30.11.2015

150 de şefi de stat şi de guvern vor participa astăzi la deschiderea oficiala a conferintei mondiale pe teme climatice care va avea loc în Franţa, la Bourget, în nordul Parisului.

Pe aceeași temă

 

Presedintele francez Francois Hollande si secretarul general al ONU Ban Ki-moon ii vor primi pe cei peste 150 de lideri straini si vor deschide oficial conferinta.

 

Conferinţa se va desfăşura în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, participanţii încercand să ajungă la un acord în privinţa mijloacelor de a limita încălzirea planetei la două grade Celsius în comparație cu era preindustrială, transmite Agerpres.

 

Barack Obama: China și SUA, cele mai poluante state ale planetei, sunt conștiente de responsabilitatea lor

 

Barack Obama, preşedintele SUA, a declarat, cu prilejul unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping, că China și SUA, cele mai poluante state ale planetei, sunt conștiente de responsabilitatea lor de a acționa în favoarea climei.

 

Pentru că suntem statele care emit cele mai mari cantități de emisii de carbon, am convenit că este responsabilitatea noastră să acționăm, a declarat Barack Obama înaintea deschiderii conferinței internaționale de la Paris privind schimbările climatice, arata AFP. conform Agerpres.

 

Potrivit Associated Press, China este responsabilă de 30% dintre emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, iar SUA de 16%.

 

Departamentul de Stat al SUA a anunțat luni că SUA se angajează să transfere 51 de milioane de dolari către un fond global care va ajuta statele cele mai sărace să facă față schimbărilor climatice, conform AP. Astfel, SUA se alătură Germaniei, Canadei, Italiei și altor state care au transferat deja 248 de milioane de dolari în același scop, mai scrie AP.

 

***

Comunitatea internationala s-a pus de acord in 2009 sa limiteze la +2 grade Celsius cresterea temperaturii la nivel global, pentru a preveni consecinte devastatoare. 43 de state vulnerabile au facut insa apel, in mijlocul lui noiembrie, la Conferinta climatica, sa se puna de acord asupra unui prag de 1,5 grade Celsius peste nivelul de dinainte de Revolutia Industriala, transmite Hotnews.


Oamenii de stiinta se tem de efecte ireversibile daca se va trece de limita de 2 grade Celsius fixata in 2009 la Copenhaga: evenimente extreme repetate- cicloane, secete etc.-, scaderea randamentului agricol, disparitia unor specii. La +2 grade, nivelul marii va creste cu 40 cm pana in 2100, dar la +4-5 grade, cu 80 cm si isi va continua ascensiunea.


Un raport al ONU a amintit insa, in iunie, ca lumea nu trebuie sa se considere protejata doar pentru ca s-a limitat la 2 grade". Marja de siguranta ar fi mai degraba "un prag de 1,5 grade", arata documentul, pentru care de 2 grade "ar trebui sa fie vazute ca o <>, o limita maxima pentru a proteja cu orice pret".

 

Romania, reprezentata de presedintele Iohannis

 

România va fi reprezentată la această conferinţă pe tema schimbărilor climatice de președintele Klaus Iohannis, a anunțat ieri Administrația Prezidențială.

 

Miza principală a conferinței o reprezintă adoptarea unui nou acord internațional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic și aplicabil tuturor statelor începând cu 1 ianuarie 2021.

 

Noul acord internațional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambițioase și obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră și să fie în linie cu ultimele descoperiri științifice și tehnologice, arata Administratia Prezidentiala.

 

China, rol esenţial în cadrul negocierilor


Presa chineza, citata de AFP, a anuntat participarea presedintelui chinez Xi Jinping la conferinta de la Paris unde, potrivit China Daily, va avea un rol esential in negocierea unui "un acord istoric, echilibrat si just" asupra emisiilor de carbon dupa 2020, arata Hotnews.
 

Cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, important producător și consumator mondial de cărbune, China ar trebui să joace un rol-cheie în cadrul negocierilor.
 

Președintele chinez va "apăra interesele economiilor in curs de dezvoltare în domeniul schimbărilor climatice punand presiune pe țările bogate pentru a transfera tehnologie și capital", a subliniat, de asemenea, China Daily.

 

Reuters arata ca SUA si China s-ar fi pus de acord sa faca presiuni pentru incheierea unui acord pe tema schimbarilor climatice la Paris
 

Manifestaţii la Paris si in alte orase ale lumii

 

Peste 570.000 de persoane au participat la 2.300 de manifestații pentru climă, la sfârșitul săptămânii, în întreaga lume, potrivit primelor estimări furnizate duminică de unul dintre organizatori ong-ul Avaaz, în ajunul summitului privind schimbările climatice de la Paris, anunta Agerpres.

 

Președintele francez François Hollande a criticat acțiunea 'scandaloasă' a unor 'elemente perturbatoare' care au provocat incidente duminică la Paris. 'Știm că sunt elemente perturbatoare care nu au nimic în comun cu apărătorii mediului', a declarat președintele francez la Bruxelles, citat de Agerpres

 

Polițiștii au reținut duminică 208 persoane, dintre care 174 a fost plasate în arest, după o manifestație marcată de violențe în Piața Republicii la Paris, în ajunul deschiderii Conferinței internaționale asupra schimbărilor climatice (COP21), a anunțat ministrul francez de interne, citat de AFP.

 

Bernard Cazeneuve și-a exprimat regretul pentru actele de violență comise de "mai multe zeci de indivizi cu măști pe figură" care au aruncat cu diverse obiecte în direcția forțelor de ordine. 

 

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică pe străzi în Australia, în cea de-a treia zi de manifestații la nivel mondial, cerând liderilor planetei, care se reunesc luni la Paris în cadrul conferinței COP21, să ia măsuri ferme privind schimbările climatice. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22