Parisul si Berlinul, “ferm convinse” in privinta reducerii fluxului de migranti in UE

Tudor Despina | 08.12.2015

Fluxul de migranti “trebuie redus”, arata ministrii de Interne francez si german intr-o scrisoare comuna adresata Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

 

Bernard Cazeneuve si Thomas de Maiziere se arata “ferm convinsi” ca fluxul de imigranti in Europa trebuie domolit, cei doi oficiali tinand sa respinga “foarte ferm” confuziile intre teroristi si imigranti, potrivit AFP, citata de Agerpres. In scrioarea datata in 3 Decembrie, Cazeneuve si de Maiziere fac un apel la “intarirea substantiala a rolului si operatiunilor agentiei europene de coordonare si supraveghere a frontierelor (Frontex).

 

“Accesul in Europa e mult prea usor”

 

Afirmatia ii apartine presedintelui Consiliului European. Intr-un interviu acordat la inceputul lunii Decembrie mai multor publicatii europene, Donald Tusk a subliniat necesitatea ca migrantii care intra in UE sa fie verificati pentru o perioada mai lunga de timp. "Dacă vrem să verificăm migranții și refugiații, avem nevoie de mai mult timp decât minutul pentru a le lua amprentele digitale", a declarat fostul premier polonez într-un interviu acordat publicaţiei britanice Guardian și acordat, de asemenea, publicațiilor Le Figaro, La Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza și Süddeutsche Zeitung.

 

"În legile internaționale, ca și în legile europene, există această regulă de 18 luni care corespunde timpului de care avem nevoie pentru a efectua verificări. Putem și trebuie să îi reținem pe migranți atât timp cât verificările nu sunt încheiate", a menționat el. "Astăzi, accesul în Europa este (...) mult prea ușor", a mai spus Donald Tusk. El a adăugat că aceste verificări "nu sunt doar o obligație pentru țările de la granițe". "Putem să face acest lucru în multe locuri din Europa. Trebuie să spunem însă foarte deschis că vom face acest lucru", a continuat președintele Consiliului. 
 

"De asemenea, trebuie să ne schimbăm starea de spirit: acest val de migrație este prea puternic pentru a nu fi oprit", a declarat el, potrivit unor fragmente de interviu publicate de cotidianul francez Le Figaro. "Să evităm ipocrizia: nu mai este o chestiune de solidaritate internațională, ci o problemă a capacităților europene. Europenii ar fi mai puțin reticenți dacă frontiera externă a UE ar fi efectiv controlată", a adăugat Donald Tusk. 
 

UE se confrunta cu cea mai grava criza migratorie de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în special cu sosirea a sute de mii de sirieni și irakieni care își părăsesc țara din cauza conflictelor. Liderii europeni și Ankara au ajuns recent la un acord privind un fond de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia, care numai ea găzduiește 2,2 milioane de refugiați sirieni, în schimbul angajamentul său că își va controla mai bine granițele și va coopera în lupta împotriva contrabandiștilor care operează de pe malurile sale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22