Parlamentul britanic nu va avea drept de veto in privinta declansarii Brexitului

Vlad Toma | 08.02.2017

Conservatorii britanici au respins ieri prin vot un amendament al laburistilor care ar fi dat Parlamentului britanic drept de veto in privinta declansarii iesirii Marii Britanii din UE.

Pe aceeași temă

 

Theresa May a declarat in mod repetat ca va activa articolul 50 pana la sfarsitul lunii martie a acestui an, punand astfel in miscare procesul de iesire a Marii Britanii din UE. Presa britanica anunta acum cateva zile ca este destul de probabil ca Brexitul sa fie declansat in data de 9 martie, in cadrul summitului liderilor europeni care va avea loc in Malta, in 9-10 martie.

 

Guvernul britanic a publicat acum cateva zile proiectul de lege prin care va fi declansat procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, acesta fiind in prezent in dezbatere.

 

Curtea de Justitie de la Londra a decis acum cateva saptamani ca Guvernul britanic are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a activa articolul 50 si a incepe procedurile pentru iesirea Marii Britanii din UE.

 

Guvernul britanic contestase o decizie similara a Curtii de Justitie, problema Brexitului ajungand in cele din urma la Curtea Suprema.

 

Reprezentantii Guvernului britanic au sustinut ca, in urma referendumului, Executivul nu are nevoie de acordul Parlamentului pentru a activa articolul 50.

 

Cei care au depus sesizarea initiala la Curtea de Justitie sustin ca premierul Theresa May si ministrii sai nu au autoritatea de a invoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care ar declansa procesul de iesire a Marii Britanii din UE, fara acordul Parlamentului.

  

Theresa May, premierul britanic, a declarat atunci ca este de acord ca Parlamentul britanic sa dezbata planurile guvernului legate de iesirea Marii Britanii din UE insa a exclus posibilitatea ca legislativul sa decida prin vot daca Regatul Unit trebuie sau nu sa activeze articolul 50.

 

Dupa activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie va avea o perioada de doi ani pentru a-si negocia iesirea din UE.

 

"Parlamentul a hotarat sa lase poporul sa decida in privinta statului de membru UE al Regatului Unit. Decizia poporului este extrem de clara", a mai spus May, citata de Reuters. "Treaba guvernului nu este sa puna la indoiala sau sa dea inapoi in privinta acestui scop ci sa-l puna in mod efectiv in aplicare", a precizat premierul britanic. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22