Parlamentul bulgar cere renegocierea PNRR pentru a menține producția de energie pe bază de cărbune

L. G. | 13.01.2023

Parlamentarii bulgari cer Guvernului de la Sofia să amâne închiderea termocentralelor pe cărbune convenită în PNNR cu Bruxellesul în contextul crizei energetice actuale.

Pe aceeași temă

În rezoluţia votată cu o largă majoritate, 187 voturi „pentru” şi numai 11 „împotrivă”, parlamentarii din tot spectrul politic bulgar solicită guvernului interimar să înceapă discuţiile cu Comisia Europeană şi să-şi revoce angajamentul conform căruia până în anul 2025 Bulgaria îşi va reduce emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul energetic cu 40% faţă de nivelul anului 2019.

O asemenea ţintă ar impune închiderea prematură a unor termocentrale pe cărbune care produc peste 45% din energia electrică a Bulgariei, în condiţiile în care este nevoie ca acestea să rămână operaţionale până în anul 2038, se explică în documentul votat de parlamentul de la Sofia.

„Aceste termocentrale ne oferă independenţă energetică şi securitate. Trebuie să le salvăm”, a declarat în faţa parlamentului fosta titulară a Ministerului Energiei, Temenujka Petkova.

Sub conducerea fostului premier reformist Kiril Petkov (demis prin moţiune de cenzură), Bulgaria şi-a asumat anul trecut obiective climatice şi un plan gradual de eliminare a exploatării cărbunelui pentru generarea de energie, acestea fiind înscrise în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) transmis Comisiei Europene – şi aprobat de aceasta – pentru accesarea a peste şase miliarde de euro granturi ce revin acestei ţări în planul european de redresare post-pandemie.

Confruntaţi cu perspectiva unor noi alegeri parlamentare anticipate şi cu creşterea costurilor energetice din cauza războiului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei, parlamentarii bulgari cer acum guvernului interimar să renegocieze acest plan, chiar şi cu preţul pierderii unor fonduri europene.

În timp ce legislativul bulgar dezbătea rezoluţia votată joi, în faţa sediului acestuia peste 1.500 de mineri şi alţi muncitori demonstrau în sprijinul industriei carbonifere, în special pentru protejarea complexului de exploatare a lignitului Marița Est din sudul Bulgariei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22