Parlamentul chinez a adoptat legile securității care marchează sfârșitul autonomiei Hong Kong-ului

Laurentiu Gheorghe | 28.05.2020

Parlamentul Chinei a aprobat joi noua legislație privind securitatea națională ce va fi impusă în Hong Kong și care introduce infracțiunea de subminare a autorității Beijingului.

Pe aceeași temă

Decizia vine după ce sute de persoane au fost arestați miercuri în Hong Kong în urma unor proteste față de politică autoritară a Chinei.

Rezoluția privind noua legislație, care trebuie să îndeplinească și procedurile formale de la vârful conducerii Chinei, este văzută de mulți ca sfârșitul unei epoci în care Hong Kong-ul a reușit să își păstreze autonomia față de regimul comunist de la Beijing, beneficiind de un statut aparte.

De altfel, până la izbucnirea pandemiei de coronavirus, provincia autonomă a fost zguduită încă de anul trecut de luni de proteste masive declanșate de o altă lege care permitea extrădarea și judecarea în China a dizidenților politici.

În același timp, legislația este văzută ca un semnal că autoritățile chineze își vor instala, în premieră, propriile agenții de securitate în zonă.

Miercuri, în timp ce parlamentarii din Hong Kong dezbăteau o altă propunere legislativă privind introducerea infracțiunii de defăimare a imnului național al Chinei, sute de protestatari au fost arestați, notează BBC News.

Tensiunile din ședința Consiliului Local din Hong Kong au culminat cu evacuarea unor parlamentari pro-democrație, iar forțele de ordine sunt mobilizate.

Noua legislație a fost criticată vehement de administrația americană, secretarul de stat Mike Pompeo afirmând că adoptarea acestor legi înseamnă sfârșitul autonomiei de care beneficia până acum Hong Kong-ul.

Drept consecință, provincia nu va mai putea fi tratată diferit de China, potrivit legilor americane.

Congresul Național al Poporului, care s-a reunit pentru prima oară după două luni de suspendare a activității din cazua pandemiei de coronavirus, a aprobat legislația cu 2.878 de voturi ”pentru”, unul singur împotrivă și șase abțineri.

Acest for aprobă doar legislația care este înaintată de guvernul de la Beijing, fiind practic o formalitate, și nu o reală dezbatere legislativă. După formalitatea din Congres, legile sunt trimite Comitetului Partidului Comunist care are și ultimul cuvânt de spus.

Noua legislație va introduce noi infracțiuni care vizează:

  • secesiunea

  • subminarea puterii sau autorității guvernului central

  • terorismul, definit ca utilizarea violenței sau intimidarea persoanelor

  • activitățile unor forțe străine care se amestecă în afacerile interne din Hong Kong.

  • Rezoluția mai prevede că regimul comunist de la Beijing va avea posibilitatea de a avea propriile forțe de ordine în Hong Kong.

Față de acțiunile Beijingului au protestat ferm Marea Britanie, SUA, Canada și Australia care acuză regimul comunist că își încalcă „obligațiile internaționale” asumate în momentul preluării Hong Kongului în urmă cu aproape trei decenii definite ca „o țară, două sisteme”.

"Decizia Chinei de a impune noua lege privind securitatea în Hong Kong intră în contradicţie directă cu obligaţiile sale internaţionale, potrivit principiilor declaraţiei comune semnate de China şi de Regatul Unit, constrângătoare din punct de vedere legal şi înregistrată la ONU", au declarat şefii diplomaţiilor celor patru ţări într-un comunicat comun, exprimându-şi "profunda îngrijorare".

Legea în chestiune "ar limita libertăţile populaţiei din Hong Kong şi ar eroda astfel de manieră dramatică autonomia şi sistemul care l-au făcut atât de prosper", au estimat ei.

Potrivit şefilor diplomaţiilor celor patru state, acest text deschide calea pentru "urmărirea penală din motive politice".

Cei patru semnatari se declară "extrem de îngrijoraţi" de o agravare a "divizărilor în cadrul societăţii din Hong Kong" şi fac apel la Beijing "să lucreze cu populaţia din Hong Kong pentru a găsi o soluţie acceptabilă pentru cele două părţi".

Fără nicio surpriză, cei aproape 3.000 de deputaţi ai Adunării naţionale populare au adoptat măsura care a provocat deja noi tensiuni în regiunea autonomă din sudul Chinei.

Beijingul a făcut din această lege o prioritate după manifestaţiile masive din 2019 împotriva puterii centrale, care au dat naştere la violenţe şi au alimentat dorinţa de independenţă a localnicilor din Hong Kong.

Opozanţii democraţi ai influenţei Beijingului în acest teritoriu afirmă că măsura deschide calea către o diminuare fără precedent a libertăţilor în metropola financiară de 7 milioane de locuitori.

Din păcate Uniunea Europeană ezită să ia atitudine față de preluarea în forță a Hong Kong-ului de către Beijing, Bruxelles-ul preferând să nu-și strice relațiile diplomatice cu China.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22