Pe aceeași temă
Cele 153 de voturi pentru au fost date de membrii coaliției SYRIZA (stânga radicală, partidul lui Tsipras) și Grecii Independenți (dreapta naționalistă).
În urmă cu o lună, coaliția avea o majoritate fragilă de numai 156 de parlamentari, dar ultimele măsuri pe modelul impus de creditorii internaționali – o nouă reformă a pensiilor și legea privind facilitarea executării silite a celor îndatorați – a determinat alți doi membri să-și dea demisia.
"Nimeni nu se poate bucura de acest buget aspru", a declarat ministrul de Finanțe, Euclid Tsakalotos, înaintea votului, scrie Agerpres.
Alexis Tsipras a explicat că acest buget este "un exercițiu dificil", dar, a asigurat el, "în spatele cifrelor, toată lumea poate vedea efortul disperat (al guvernului) de a sprijini clasa muncitoare".
Bugetul reflectă măsurile severe pe care Tsipras a fost nevoit să le accepte de la creditorii țării, UE și FMI, în iulie, în schimbul unui plan de ajutor de 86 miliarde de euro, al treilea în cinci ani, după ce tocmai ajunsese la putere în ianuarie promițând că va scăpa Grecia de aceste planuri asfixiante de ajutor.
Liderul interimar al opoziției, Yiannis Plakiotakis (Noua Democrație, conservatori), a estimat, în timpul dezbaterii de sâmbătă noapte, că guvernul "transformă pensiile în bacșiș" și că bugetul în ansamblul său este "anti-creștere" și "social injust".
Din cei 298 de deputați prezenți, 145 au votat împotrivă.
Bugetul prognozează o creștere zero în 2015 și o contracție de 0,7% în 2016, cifre mai optimiste decât cele ale Comisiei Europene.
Reducerile de cheltuieli în buget sunt de 5,7 miliarde de euro, inclusiv 1,8 miliarde din pensii și 500 de milioane de la apărare, notează Reuters, preluată de Agerpres.