Parlamentul European a acceptat marți, 1 martie, cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană

L. G. | 01.03.2022

Cererea ucrainei de aderare la Uniunea Europeană a fost acceptat. Conform Nexta TV, „a început o procedură specială”.

Pe aceeași temă

Uniunea Europeană trebuie să analizeze cu seriozitate posibilitatea de a oferi Ucrainei statutul de ţară candidată ca parte a încercării sale de a adera la blocul comunitar, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că drumul Kievului spre UE va fi unul lung, relatează DPA.

Solicitarea Kievului de a adera la UE a fost "simbolică, politică şi legitimă", a declarat Michel în cadrul unei reuniuni speciale a Parlamentului European.

Preşedintele Consiliului European a spus că înţelege apelul emoţional al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca ţara sa să fie primită rapid în UE, dar că deciziile trebuie luate pe baza unor "alegeri corespunzătoare".

"Este dificil, ştim că există diferite viziuni în UE" în privinţa extinderii, a afirmat Michel, potrivit Reuters.

În cadrul aceleiaşi sesiuni speciale a PE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că urmează un "drum lung" până când Ucraina va putea să adere la UE.

Războiul din Ucraina trebuie să înceteze şi trebuie discutaţi paşii suplimentari, a spus ea.

Cu toate acestea, Ucraina "aparţine familiei noastre europene", a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a mai afimat că decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina a avut ca efect unirea ţărilor împotriva Rusiei.

"Dacă Putin a vrut să dividă Uniunea Europeană, să slăbească NATO şi să spargă comunitatea internaţională, a obţinut exact opusul", a subliniat ea.

Decizia a fost luată în ziua în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat plenului Parlamentului European reunit, în cadrul unei videoconferințe.

„În discursul său, Zelenski a subliniat că cetățenii ucraineni își dau viața în lupta cu armata rusă pentru dorința de a fi egali cu restul cetățenilor europeni.

„Știu că ne-am unit în Europa dar nu știam că acesta va fi prețul pe care va trebui plătit de toți ucrainenii. E un preț extrem de mare. Mii de oameni au fost omorâți deja de două revoluții și un război. Iar acum, cinci zile de invazie totală din partea Federației ruse”, a spus Zelenski.

La finalul mesajului președintelui Ucrainei, parlamentarii europeni s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat.

Cu o zi înainte, liderul de la Kiev a semnat acordul prin care Ucraina cere să devină membră a UE.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">⚡️⚡️European Parliament today. <a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a>&#39;s application for <a href="https://twitter.com/hashtag/EU?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#EU</a> membership has been accepted. <a href="https://t.co/j6rWjeI0tN">pic.twitter.com/j6rWjeI0tN</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1498641627220430855?ref_src=twsrc%5Etfw">March 1, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22