Parlamentul European cere înscrierea dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE

L. G. | 07.07.2022

„Orice persoană are dreptul de a beneficia de un avort în condiții de siguranță și legalitate”, au decis deputații europeni, cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 de abțineri.

Pe aceeași temă

Ei solicită Consiliului, care reprezintă statele membre, să includă acest drept în Carta Drepturilor Fundamentale.

Adoptată în 2000, această Cartă obligatorie din punct de vedere juridic are aceeași valoare ca și tratatele.

Includerea avortului între drepturile fundamentale necesită însă unanimitatea țărilor membre, conform actualelor tratate ale UE. Totuși, acest subiect îi împarte pe cei douăzeci și șapte. Acesta este motivul pentru care deputații europeni au cerut și Consiliului „să se întâlnească pentru a discuta o convenție care să permită revizuirea tratatelor” spre a pune în discuţie regula unanimităţii.

Solicitarea este însoțită de o nouă condamnare fermă din partea Parlamentului European a „reducerii drepturilor femeilor, a dreptului la sănătate și a drepturilor sexuale și reproductive în Statele Unite și în anumite state membre”.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a eliminat garanția legală federală a avortului în toată țara. Acum rămâne la latitudinea celor 50 de state americane să decidă asupra avortului.

„Țările UE ar trebui să asigure accesul la servicii de avort sigure, legale și gratuite, servicii de îngrijire prenatală și maternă, planificare familială voluntară, contracepție, servicii prietenoase pentru tineri, precum și prevenirea, tratamentul și sprijinul HIV, fără discriminare”, au insistat deputații europeni în rezoluţie.

„Europa trebuie să dea un exemplu și să-și protejeze femeile”, a reacționat europarlamentarul social-democrat suedez Helene Fritzon.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22