Parlamentul European solicită acordarea statutului de candidată la aderare Republicii Moldova

L. G. | 05.05.2022

Plenul Parlamentului European a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluţie, informează deschide.md şi Radio Chişinău.

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

În discursurile pe care le-au susţinut, eurodeputaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile de la Chişinău şi faţă de cetăţenii moldoveni.

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

„Cerem instituţiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenţionează să se alăture blocului comunitar, răspunsul nostru trebuie să fie: Da, sunt bineveniţi! Noi trebuie să muncim şi să facem toţi paşii necesari”, a declarat Siegfried Mureşan.

Membrii Parlamentului European au avertizat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană. Vicepreşedinta Parlamentul European, Heidi Hautala, a spus că acum este un moment crucial, când Republica Moldova are nevoie de tot ajutorul european.

„Cred foarte mult că Republica Moldova face tot ce poate în această situaţie fragilă pentru a fi capabilă să obţină în sfârşit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Trebuie să ajutăm Republica Moldova să scape de această dependenţă energetică faţă de Rusia, trebuie să-i ajutăm să scape de dezinformare, care dăunează parcursului lor european. Desigur că Transnistria este un adevărat pericol acum, un pericol îngheţat un adevărat pericol şi acesta este un moment crucial, în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”, a subliniat vicepreşedinta PE.

Şi eurodeputatul polonez Andrzej Halicki a declarat în plenul Parlamentului European că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să sperie acum Republica Moldova şi pe cetăţenii săi.

„Este un moment istoric şi dramatic. Putin încearcă să sperie Republica Moldova şi pe cetăţenii săi, dar nu va reuşi. Republica Moldova va fi o ţară independentă şi speră la o colaborare apropiată cu Uniunea Europeană. Nici măcar vorbitorii de rusă nu vor ajutor din partea Rusiei. Ei îşi doresc să trăiască în pace. De aceea, avem nevoie de o cooperare mai apropiată. Cuvintele nu sunt suficiente”, a menţionat eurodeputatul.

Parlamentarii europeni au apreciat, de asemenea, că Republica Moldova a depus eforturi şi a început reforme serioase, iar în cazul războiului din Ucraina, s-a comportat exemplar, inclusiv ajutând refugiaţii ucraineni.

Eurodeputatul Dragoş Tudorache, care este şi raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, a declarat că această ţară se confruntă acum cu mai multe crize, însă rămâne loială aspiraţiilor europene.

„Mesajul politic cel mai important pe care cred eu că trebuie să-l dăm Republicii Moldova este că ei sunt cetăţenii Europei Unite şi noi, de aici, din Parlamentul European, recunoaştem perspectiva de a deveni cetăţeni ai UE. Ne aflăm într-un moment istoric, care va avea urmări istorice. Haideţi să ne asumăm o decizie politică curajoasă şi decizii îndrăzneţe”, a afirmat Dragoş Tudorache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22