Parlamentul European: Ungaria nu mai este o democrație / Reacția acidă a Budapestei

L. G. | 16.09.2022

Parlamentul European a adoptat joi un raport care consideră că măsurile adoptate în Ungaria sub conducerea lui Viktor Orban sunt anti-democratice și cer tăierea fondurilor pentru Budapesta.

Pe aceeași temă

În acest fel, deşi votul nu are niciun efect practic, parlamentarii europeni intensifică presiunile pentru a reduce finanțarea UE pentru Budapesta, iar Comisia Europeană este așteptată să recomande în cursul acestei săptămâni suspendarea a miliarde de euro alocate Ungariei din bugetul european pentru 2021-2027 invocând riscuri legate de corupție, scrie Reuters. Dacă măsura va fi adoptată, ar fi pentru prima dată când UE ar aplica noua sa politică de sancțiuni financiare, denumită „bani pentru democrație”,  care a fost aprobată în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la faptul că Orban, precum și aliații săi din Polonia au dat înapoi de la principiile democratice liberale în interiorul blocului, menționează Reuters.

Documentul adoptat joi cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă şi 28 abţineri se bazează pe raportul cu care Parlamentul European a declanşat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018. Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei.

Într-un moment în care valorile UE sunt ameninţate în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de acţiunile sale anti-UE, eurodeptații solicită executivului european:

  • să se abţină de la aprobarea Planului de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei până când Budapesta va respecta pe deplin toate recomandările relevante şi va pune în aplicare toate hotărârile relevante ale Curţii de Justiţie a UE şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului;

  • să excludă de la finanţare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuzivă a fondurilor UE sau la încălcări ale statului de drept;

  • aplicarea mai strictă a Regulamentului privind dispoziţiile comune şi a Regulamentului financiar pentru a combate orice utilizare abuzivă a fondurilor UE din motive politice.

Principalele aspecte semnalate de eurodeputați sunt legate de:

  • funcţionarea sistemului constituţional şi electoral

  • independența sistemului judiciar corupţia şi conflictele de interese

  • libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-media libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere

  • dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităţilor, precum şi cele ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.

„Concluziile prezentului raport sunt clare şi irevocabile: Ungaria nu este o democraţie”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield (Verzi/ALE, Franţa), raportoarea Parlamentului privind situaţia din Ungaria.

O insultă la adresa ungurilor

Votul Parlamentului European care decide că Ungaria nu mai este o adevărată democraţie este ”o insultă” la adresa ungurilor, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, conform news.ro.

„Consider că este jignitor pentru unguri faptul că abilitatea Ungariei de a fi o democraţie este pusă la îndoială”, a declarat Peter Szijjarto într-o conferinţă de presă la Budapesta.

De asemenea, el şi-a exprimat surprinderea că ”unii” oficiali din Strasbourg şi Bruxelles ”denigrează” ţara.

Și partidul de guvernământ al lui Orban, FIDESZ, a declarat că Parlamentul UE este mai interesat să lupte cu Ungaria decât să abordeze criza economică cauzată de creșterea costurilor energiei, agravată de războiul Rusiei în Ucraina și de sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

„Este uimitor că, în ciuda crizei actuale, majoritatea de stânga din Parlamentul European se ocupă doar de atacarea Ungariei”, a declarat FIDESZ într-un comunicat citat de Reuters. „Stânga de la Bruxelles vrea să pedepsească Ungaria la nesfârșit și să rețină fondurile cuvenite țării noastre”, mai spune partidul aflat la guvernare la Budapesta.

Câți bani riscă să piardă Ungaria

Comisia Europeană a blocat deja aproximativ 6 miliarde de euro care trebuiau să ajungă la Budapesta prin pachetul separat de stimulare economică după pandemia de COVID, invocând insuficiența garanțiilor anticorupție în achizițiile publice din Ungaria. Acum, fonduri în valoare de până la o zecime din PIB-ul Ungariei ar putea fi suspendate, în cazul în care ceilalți membri ai UE vor aproba recomandarea așteptată a Comisiei Europene. Este o perspectivă care deja a afectat forintul maghiar, moneda cu cea mai slabă performanță din Europa Centrală, menționează Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22