PE cere activarea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona impotriva Ungariei

E.b. | 18.05.2017

Parlamentul European, avand in vedere "ingrijorarile" tot mai mari legate de respectul libertatilor in Ungaria, s-a pronuntat miercuri pentru declansarea unei proceduri de sanctionare a acestei tari, prevazuta in tratatele europene.

Pe aceeași temă

 

 

Sanctiunea ar putea sa duca inclusiv la privarea Budapestei de drepturile sale de vot, transmite AFP.

 

Intr-o rezolutie adoptata la Strasbourg cu 393 de voturi pentru, 221 impotriva si 64 de abtineri, eurodeputatii au apreciat ca situatia actuala din Ungaria prezinta "un risc clar de incalcare grava" a valorilor fundamentale ale Uniunii, ceea ce "justifica lansarea procedurii" prevazuta in articolul 7 al Tratatului de la Lisabona.

 

Aceasta prevedere - care nu a fost niciodata folosita - poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei in Consiliul European, care reuneste statele membre ale UE.

 

In rezolutie, deputatii europeni deplang "o deteriorare grava a statului de drept, a democratiei si a drepturilor fundamentale in ultimii ani" in Ungaria, in special in ceea ce priveste "libertatea de expresie, independenta puterii judiciare si drepturile fundamentale ale migrantilor".

 

Acestia cer retragerea unui proiect de lege care intareste controlul asupra ONG-urilor care beneficiaza de finantare straina, precum si a legii privind universitatile straine, care vizeaza Universitatea Europei Centrale (CEU), infiintata in Ungaria de miliardarul de origina ungara George Soros.

 

Textul a fost aprobat in principal de deputatii socialisti, ecologisti si de extrema stanga, dar si de 67 dintre cei 216 alesi conservatori din grupul PPE (dreapta), din care face parte si partidului lui Orban.

 

Liderul deputatilor PPE, germanul Manfred Weber, prezentase o rezolutie alternativa, clementa, dar care in cele din urma nu a mai fost supusa la vot.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22