Pe cine poate schimba votul eurodeputaţilor în Comisia Juncker

Bianca Toma* | 16.09.2014

Pe aceeași temă

În timp ce toți ochii se îndreaptă săptămâna aceasta spre referendumul din Scoția (ai cărei cetățeni urmează să decidă dacă vor sau nu independența țării față de Regatul Unit al Marii Britanii), noii aleși în urma alegerilor europarlamentare din luna mai a acestui an participă la prima sesiune de plen a Parlamentului European, la Strasbourg. Legislativul european pregătește şi procedura de audiere a echipei de comisari propusă de Jean-Claude Juncker pentru Executivul de la Bruxelles. Audierile individuale sunt programate să înceapă pe 26 septembrie și se așteaptă să fie încheiate în prima săptămână din octombrie.

După ce președintele Comisiei Europene și-a anunțat echipa și o nouă formulă a por­to­fo­liilor, cu vicepreședinți coordonatori pe do­me­nii cheie, au apărut primele semnale și critici cu privire la unii membri ai echipei lui Juncker. Spania și candidatul ei ar putea avea probleme, Ungaria la fel, cri­tici din partea tinerilor eu­ro­aleși activiști din Germania s-au îndeptat și spre ve­te­ra­nul Günther Oettinger – de­ținător al portofoliului Ener­giei în Comisia Barroso II -, căruia i se reproșează că nu ar avea competențe tehnice pentru portofoliul nou ce i-a fost încredințat, cel pentru Economie Digitală. Parlamentul are însă dreptul de a vota sau a respinge în bloc toată echipa Juncker, și nu unul sau doi co­misari. Cu toate acestea, așa cum Bulgaria a trebuit să-și schimbe nominalizarea în 2010 du­pă o prestație neconvingătoare la audierile individuale a primului candidat propus, nu sunt excluse unele surprize.  

Comisia propusă de Juncker include cinci foști premieri, patru prim-miniștri adjuncți, 19 foști miniștri, şapte comisari din Comisia Barroso II și opt foști membri ai Parlamentului European. În urma negocierilor președintelui ales, Jean-Claude Juncker, cu privire la can­di­datura femeilor - arată Co­mi­sia în anunțul privind noua echi­pă a Executivului eu­ro­pean -, noua echipă va avea no­uă membri femei și 19 băr­bați. Juncker a desemnat șap­te vicepreședinți – coor­do­na­tori ai unor portofolii tematice –, chestiune care deja a stâr­nit unele critici din partea socialiștilor, potrivit cărora popularilor le-ar fost în­cre­din­țate portofolii cu mai multă greutate decât ce­le ale socialiștilor. „În noua Comisie Eu­ro­pea­nă funcția primează asupra formei. Trebuie să fim deschiși la schimbări. Vă prezint o Co­misie Europeană politică, dinamică și efic­ien­tă, pregătită să ofere Europei un nou început. Am alocat portofoliile în funcție de persoane, nu de țări“, a spus Juncker pe 10 septembrie la anunțarea echipei sale.

Mâna stângă a lui Juncker va fi Înaltul Re­pre­zentant pentru Politică Externă, italianca Fe­de­rica Mogherini, fost ministru de Externe, dar mâna dreaptă va fi fostul șef al diplomației de la Haga în Cabinetul Rutte 2, olandezul Frans Timmermans, care devine prim-vi­ce­pre­ședinte al Comisiei Europene cu un portofoliu extins care include așa-numitul concept de „Better Regulation“, relațiile interins­ti­tu­țio­nale, statul de drept și Carta Drepturilor Fun­da­mentale. El va coordona atât portofoliul Jus­tiției, cât și pe cel pentru Egalitatea de Gen și Afaceri Interne. Polonia, prin Elžbieta Bień­kowska, primește și un post de vi­ce­pre­șe­din­te - portofoliul Piață Internă, Industrie, An­tre­pre­noriat și IMM-uri -, după ce pre­mie­rul Tusk va prelua președinția Consiliului Eu­ro­pean.

Noul portofoliu Afaceri Economice și Fi­nan­cia­re, Impozitare și Vamă (în responsabilitatea lui Pierre Moscovici, Franța) va asigura faptul că politicile în materie de impozitare și uniune vamală devin parte integrantă a unei uniuni economice și monetare, aprofundate și ve­ri­tabile. Grecia primește și ea un post de vi­ce­președinte, cu Dimitris Avramopoulos, di­plo­mat de carieră, ministru al Apărării din 2013, care devine comisar pentru chestiuni de Mi­grație. S-a decis acordarea responsabilității atât pentru politicile climatice, cât și pentru politica în materie de energie unui singur co­misar (Miguel Arias Cañete, Spania). Por­to­fo­liul Uniunea Energiei va fi condus și coordonat de Alenka Bratušek (Slovenia). Politica de Ex­tindere se regăseşte într-o formulă diluată în portofoliul fostului comisar pentru Politică Regională, Johannes Hahn (Austria), care se va ocupa în Comisia Juncker de politica eu­ro­peană de vecinătate și negocierile în vederea extinderii. În sfârșit, Marea Britanie obține aproape ce își dorește, după ce unele scenarii îi acordau șanse doar la un portofoliu pentru Energie arondat unui vicepreședinte. Noul portofoliu Stabilitate Financiară, Servicii Fi­nan­ciare și Uniunea Piețelor de Capital (în res­pon­sabilitatea lui Jonathan Hill) va canaliza ex­periența și responsabilitatea existentă într-un singur punct, urmând să fie instituită o nouă direcție generală care va viza aplicarea noilor norme de supraveghere și rezoluție în do­me­niul bancar.

Dacă va trece de votul eurodeputaţilor, Co­mi­sia Juncker îşi începe mandatul de la 1 noiem­brie.

* Bianca Toma este cercetător la Centrul Român de Politici Europene.

CITIȚI ȘI

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22