PE le cere statelor membre sa-l apere pe Edward Snowden si sa impiedice extradarea lui

Iulian Popescu | 29.10.2015

Parlamentul European le-au cerut joi statelor membre să-i 'ofere protecție' lui Edward Snowden, cel care a dezvăluit practicile Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA), și să împiedice extrădarea acestuia.

Pe aceeași temă

Cererea apare în rezoluția care solicită garanții sporite pentru datele personale ale cetățenilor europeni.

 

Membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, cer statelor Uniunii Europene să 'abandoneze orice urmărire' a lui Snowden.

 

Acesta se află în prezent în Rusia, care i-a oferit protecție din 2013.

 

Țările membre trebuie să împiedice extrădarea lui Edward Snowden, în semn de recunoaștere a statutului său de avertizor de integritate și de apărător internațional al drepturilor omului — susțin eurodeputații în rezoluția adoptată joi.

 

Edward Snowden a calificat pe contul său de Twitter drept 'extraordinar' votul din PE, pe care l-a apreciat ca fiind 'o mână întinsă de prieteni'.

 

Rezoluția, care nu are caracter legislativ, fiind doar un mesaj politic, a fost adoptată cu 342 de voturi pentru, 274 voturi contra și 29 de abțineri.

 

De asemenea, Parlamentul European a salutat recenta decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) de a invalida cadrul juridic (numit 'Safe Harbor') al transferurilor de date personale în scopuri comerciale între UE și SUA, într-un caz în care este implicată compania Facebook.

 

Pe 6 octombrie, CDEJ a declarat 'invalid' cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA. Instanța europeană i-a dat astfel dreptate cetățeanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook și care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene. Executivul UE estimase că SUA asigură un 'nivel de protecție adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

 

În plus, europarlamentarii s-au declarat îngrijorați de evoluțiile din unele țări, în special Franța, Marea Britanie și Olanda, unde au fost adoptate legi care extind capacitățile de supraveghere ale serviciilor de informații.

 

CITEȘTE ȘI: Cazul spionării cancelarului Angela Merkel: Edward Snowden ar putea depune mărturie în faţa procurorilor germani

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22