PE propune ca respectarea statului de drept să fie anual monitorizată, în toate statele membre

Redactia | 14.11.2018

Parlamentul European a votat o rezoluție care cere Comisiei Europene să înființeze un mecanism cuprinzător al UE care să analizeze respectarea democrației și a statului de drept în fiecare țară membră.

Pe aceeași temă

Cu toate ca PSD incearca din rasputeri sa acrediteze ideea unei duble masuri a Parlamentului European, care a pedepsit Romania, dar nu aplica aceleasi standarde si altor state din Uniune, europarlamentarii au votat, la Strasbourg, o rezolutie prin care cer Comisiei Europene sa infiintarea unui mecanism cuprinzator al UE privind democratia, statul de drept si drepturile fundamentale.

Contextul in care forul european a decis ca este nevoie de un astfel de mecanism comun, care sa preintampine derapajele democratice in statele membre, este cel in care europarlamentarii au decis sanctionari succesive pentru Polonia, Ungaria si Romania, in chestiuni care privesc statul de drept.

Cadrul actual de dialog nu mai este suficient pentru prevenirea si remedierea amenintarilor la adresa statului de drept, este consluzia la care au ajuns, miercuri, parlamentarii europeni.

Prin intermediul acestei rezolutii non-legislative, deputatii au aratat ca regreta ca, pana in prezent, Comisia Europeana nu a prezentat o propunere legislativa de creare a unui asemenea mecanism, asa cum Parlamentul a solicitat in octombrie 2016.

Deputatii mentioneaza ca, de atunci, Parlamentul a luat decizia fara precedent de a solicita Consiliului sa declanseze in cazul Ungariei procedura prevazuta de articolul 7 al Tratatului UE si sa determine daca exista un risc clar de incalcare grava de catre Ungaria a valorilor pe care se intemeiaza Uniunea, in timp ce Comisia a luat initiativa in cazul Poloniei si a cerut, de asemenea demararea procedurii prevazuta de articolul 7.

Se mai mentioneaza ingrijorarea tot mai mare in legatura cu democratia si statul de drept in Malta, Slovacia si Romania si numarul mare de proceduri de tip infringement impotriva catorva state membre, in domenii precum justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.

Adoptarea rezolutiei, in urma unui vot prin ridicarea mainii, finalizeaza dezbaterea din plenara din 23 octombrie cu prim vice-presedintele Comisiei Europene Frans Timmermans si reprezentantii Austriei, tara detinatoare a Presedintiei Consiliului.

Parlamentul avertizeaza ca provocarile la adresa statului de drept si democratiei in UE constituie un risc pentru libertate, securitate si justitie, precum si pentru legitimitatea actiunii extern a UE, in mod special in relatia cu politicile sale privind vecinatatea si extinderea.

Deputatii subliniaza faptul ca actualul cadru privind statul de drept, creat de Comisie in 2014, care a fost utilizat doar in cazul Poloniei, s-a dovedit ineficient in prevenirea sau remedierea amenintarilor.

Mecanismul propus de PE ar fi bazat pe o evaluare anuala, fundamentata pe dovezi, a modului in care statele membre respecta valorile prevazute de articolul 2 din Tratatul UE, incluzand recomandari specifice pentru fiecare tara - cum se intampla in cazul politicilor economice - urmata de o dezbatere inter-parlamentara.

Noul instrument, mentioneaza rezolutia, ar putea fi conectat cu propunerea legislativa a Comisiei pentru protejarea a bugetului UE in cazul deficientelor in privinta statului de drept.

Acest act vine la o zi dupa ce Parlamentul European a votat rezolutia privind situatia sistemului judiciar din Romania si respectarea statului de drept.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22