Pentagon: Ritmul înarmării nucleare a Chinei este mai mare decât se anticipa

L. G. | 30.11.2022

China a reușit să producă 400 de focoase nucleare într-un timp mult mai scurt decât cel estimat de SUA, potrivit unui raport al Pentagonului, citat de CNN.

Pe aceeași temă

Beijingul se concentrează pe accelerarea expansiunii sale nucleare, arată raportul. În 2020, SUA estimau că China are puțin peste 200 de focoase nucleare și se așteptau ca stocul să se dubleze într-un deceniu.

Dar după doar doi ani, China a atins acest punct și ar putea avea aproximativ 1.500 de focoase nucleare până în 2035, dacă continuă să-și extindă capacitățile în ritmul actual, potrivit raportului privind Puterea Militară a Chinei pentru 2022, publicat marți.

„Ceea ce am văzut în ultimii doi ani este această expansiune accelerată”, a spus un oficial înalt din domeniul apărării. Cea mai populată țară din lume își folosește armata ca instrument pentru a crea un sistem internațional care promovează viziunea Beijingului, devenind „cea mai semnificativă și sistemică provocare pentru securitatea națională a SUA”, potrivit raportului.

Capacitatea sa nucleară mai mare este departe de ceea ce China numea un sistem de descurajare „suplu și eficient”. Investițiile Beijingului în triada sa nucleară – opțiuni de lansare nucleară pe apă, pe uscat și din aer – sunt un motiv de îngrijorare la Washington.

„Vedem, cred, un set de capabilități care iau contur și o țintă mai mare de focoase, ceea ce ridică niște semne de întrebare cu privire la intențiile lor pe termen lung”, a spus oficialul.

China a efectuat, de asemenea, 135 de teste cu rachete balistice în 2021, se arată în raport, ceea ce reprezintă mai mult decât restul lumii la un loc, cu excepția rachetelor balistice folosite în războiul din Ucraina. Oficialul a oferit și detalii noi despre testul cu o rachetă hipersonică în iulie 2021, care a zburat în jurul lumii înainte de a-și atinge ținta. Sistemul chinez a zburat 40.000 de kilometri, în cel mai lung zbor dintre toate armele chinezești de atac terestre de până acum.

Armata chineză, cunoscută oficial sub numele de Armata Populară de Eliberare, dezvoltă și arme spațiale și contraspațiale, se arată în raport, considerând că tehnologia avansată este o modalitate de a descuraja intervenția externă într-un conflict militar regional.

China are o armată permanentă de aproape 1 milion de soldați, cea mai mare flotă din lume după numărul de nave și a treia cea mai mare forță aeriană din lume, potrivit raportului. Strategia Națională de Apărare pentru 2022, publicată luna trecută, identifică China drept provocarea principală pentru Statele Unite, un punct reiterat adesea de liderii de vârf ai Pentagonului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22