Pentru Rusia, primirea Ucrainei în NATO înseamnă declanșarea celui de al treilea Război Mondial

L. G. | 13.10.2022

Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea război mondial, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului Securităţii din Rusia Aleksandr Venediktov într-un interviu difuzat joi de agenţia TASS.

Pe aceeași temă

„Kievul ştie foarte bine că un asemenea pas ar însemna o escaladare garantată spre un al treilea război mondial", a spus Venediktov, citat de agenţia de presă rusă.

„Pe asta contează, se pare (ucrainenii) - să creeze zgomot informaţional şi să atragă din nou atenţia asupra lor”, a adăugat el.

Venediktov a reiterat de asemenea poziţia rusă conform căreia Occidentul, prin ajutorul acordat Ucrainei, indică faptul că "ia parte direct la conflict".

La sfârşitul lui septembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că ţara sa va solicita o aderare „accelerată” la NATO, imediat după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene.

„Ucraina nu îndeplinește standardele de aderare”

Ucraina nu îndeplinește în prezent standardele NATO de aderare, iar apelurile de a accelera integrarea ei în alianța nord-atlantică sunt greșite și nechibzuite, susține un comentariu publicat pe pagina online a Heritage Foundation, cea mai importantă organizație de tip think-tank din Statele Unite, afirmând că „e aproape sigur” că NATO nu va invita Ucraina să adere la blocul defensiv. Materialul este semnificativ și, cred analiștii, poate fi un semnal major al poziției pe care un Congres dominat de republicani o va lua vis-a-vis de aderarea Ucrainei la NATO.

Reacția membrilor NATO

După doar câteva zile, biroul lui Zelenski a anunțat că Ucraina are deja sprijinul a 10 țări din blocul comunitar pentru a adera la NATO. Mikhailo Podoliak, un consilier al șefului biroului președintelui, a scris pe Twitter că cei care susțin cererea sunt „în mare parte țări care își amintesc de ghearele otrăvite ale imperiului (rus),” adăugând: „suntem recunoscători pentru conducere și responsabilitate. Astăzi se face istorie.”

Între susținătorii Kievului se numără cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania -, care au declarat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO. „Prietenii baltici ai Ucrainei sprijină pe deplin ideea primirii Ucrainei în NATO cât mai repede cu putinţă. Curajul Ucrainei care inspiră nu poate decât să ne întărească alianţa,” au scris pe Twitter miniştrii de externe ai celor trei ţări.Potrivit dpa, țările baltice se numără printre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei, cele trei state care se învecinează cu Rusia percepând ţara vecină drept o ameninţare majoră la adresa securităţii lor.

Pe de altă parte însă anunţul lui Zelenski a fost primit cu prudenţă la sediul NATO din Bruxelles, unde secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, a afirmat: „Noi ne concentrăm acum să furnizăm sprijin imediat Ucrainei, să ajutăm Ucraina să se apere împotriva brutalei invazii ruse.”

O poziție la fel de prudentă a exprimat și Administrația Biden. „În prezent, opinia noastră este că cea mai bună cale pentru noi de a susţine Ucraina este prin intermediul sprijinului practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul la Bruxelles (privind aderarea Ucrainei la NATO – n.r.) trebuie abordat într-un alt moment,” a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Poziția dreptei americane

Într-un material publicat de foarte influentul grup Heritage Foundation, se afirmă că „NATO sprijină pe bună dreptate autoapărarea Ucrainei împotriva unei invazii ruse neprovocate și sălbatice. NATO a demonstrat, de asemenea, atât capacitatea de a extinde rapid Alianța atunci când cerințele de aderare sunt îndeplinite, cum a fost cazul Finlandei și Suediei, cât și dorința și hotărârea de a apăra teritoriul NATO. În plus, atât de jure, cât și de facto, NATO nu este parte la conflictul dintre Ucraina și Rusia, iar introducerea Alianței în război nu este de natură să detensioneze conflictul – și ar putea, de fapt, să angajeze și mai mult continentul.”

De asemenea, susține organizația conservatoare, „Ucraina nu îndeplinește în prezent standardele NATO de aderare, iar apelurile de a accelera aderarea sala alianță sunt greșite și nechibzuite. Eludarea procesului îndelungat de aderare al NATO ar amenința misiunea NATO, ar exacerba conflictul regional și ar submina răspunsul la agresiunea rusă.”

Încercând să justifice poziția adoptată, James Carafano, vicepreședinte al Kathryn and Shelby Cullom Davis Institute, un alt grup conservator influent, a scris că „SUA ar trebui să depună eforturi pentru a se asigura că NATO este pregătită să facă față în mod eficient provocărilor acestui secol,” fiind în interesul Americii „să mențină o ușă deschisă pentru națiunile care sunt calificate și pot contribui la forța politică și militară a alianței.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22